 
Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı başladı. Tezgâhlarda kornişon salatalıklar yerini alırken, vatandaşlar kışın sofralarını süsleyecek turşularını kurmak için alışverişe çıktı. Pazarcı esnafı, “Geçen seneye göre fiyatlar uygun, vatandaş memnun” derken, tezgâhın başında 15 yıldır bu işi yapan esnaf, sezonun aralık ayına kadar süreceğini söylüyor.
“FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE UYGUN”
Tezgâhın başında müşterilerini güleryüzle karşılayan esnaf, bu yıl fiyatların geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirtiyor.
“Geçen sene 100 liraya sattığımız ürünü bu sene 50 liraya satıyoruz,” diyor. “Geçen yıl kıtlık vardı, bu yıl bolluk var. Fiyatlar şu anda uygun, vatandaş rahatça alabiliyor.”
Turşuluk salatalığın iki boyu olduğunu da anlatan esnaf, “Büyük boy 60 lira, küçük boy 30 lira. Fabrikalar alım yapmaya başladığında fiyatlar biraz artabilir ama şu anda uygun” ifadelerini kullanıyor.
“SEZON ARALIĞA KADAR SÜRER”
15 yıldır turşuluk sebze satışı yaptığını söyleyen esnaf, sezonun kısa sürdüğünü vurguluyor:
“Havalar serin ama daha soğumadı. Bir ay kadar daha devam eder, aralık gibi biter artık,” diyor.
Küçük yaşta babasıyla birlikte bu işe başladığını anlatan esnaf, “78 yaşındayken babamlarla başladım, onlar şimdi emekli, ben devam ediyorum,” sözleriyle mesleğe bağlılığını dile getiriyor.
“ÇITIR ÇITIR TURŞUNUN SIRRI LİMON TUZU”
Pazar alış verişini yapan Bedriye Madran ise tezgâhtan birkaç kilo turşuluk salatalık alırken kendi reçetesini de paylaşıyor:
“Tuz, sirke, sarımsak, nohut… Hepsi olacak. İki hafta bekletince çıtır çıtır olur,” diyor.
Madran, turşunun gevrekliğini korumanın püf noktasını da şöyle açıklıyor:
“Limon tuzu atarsın, bir de sıcak suyla kurarsın. Böyle olunca uzun süre dayanır, çıtırlığı da bozulmaz.” (HAZEL BAYIK)
 
      
 
 























 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.