
İnce kabuğu, yoğun aroması ve bol su oranıyla öne çıkan satsuma mandalinada üreticilerde hasat ve ihracat heyecanı başladı. Ege bölgesinin gözde tarım ürünlerinden satsuma mandalinanın kesim tarihi 14 Ekim 2025 Salı, ihracat tarihi ise 17 Ekim 2025 Cuma olarak belirlendi.
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan “Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu”, İzmir ve çevresindeki emsal bahçelerde yaptığı incelemeler ve İzmir Laboratuvar Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen analizler sonucunda kararını açıkladı. Buna göre, 17 Ekim itibarıyla satsuma mandalinasının ihracatının başlamasına onay verildi.
Doğal bir şifa kaynağı olarak bilinen satsuma mandalina, özellikle sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkıyor. İzmirli üreticiler ve ihracatçılar, 133 bin 578 tonluk ürünü dış pazara hazırlamak için yoğun bir tempoya girdi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon tonluk mandalina üretimiyle dünyada ilk üç üretici ülke arasında yer aldığını belirtti. Uçak, “2024 yılında 430 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleştirdik. Bunun 104 milyon dolarlık kısmını satsuma mandalina oluşturdu. 2025’in ilk dokuz ayında ihracatımız yüzde 12 artarak 190 milyon dolara çıktı. Yıl sonunda toplam mandalina ihracatından 500 milyon dolar, satsuma mandalinadan ise 125 milyon dolar döviz kazancı hedefliyoruz” dedi.
Uçak, vatandaşlara da önemli bir sağlık tavsiyesinde bulundu: “Her gün 2-3 adet mandalina tüketmek, sonbahar ve kış aylarında gribe karşı vücudu korur. Mandalina, özellikle okul çağındaki çocukların beslenme çantalarında mutlaka yer almalı.”
Satsuma mandalina ihracatında Rusya 68 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, onu 21 milyon dolarla Ukrayna ve 3,7 milyon dolarla Sırbistan takip etti. Türkiye, geçtiğimiz yıl 41 farklı ülkeye satsuma mandalina ihraç ederek pazar çeşitliliğini artırmayı başardı. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.