Takip Et

/>

SON DAKİKA

Mehmet Yaylıoğlu

AYDIN’IN MUSLUKLARINDAN 51,92’LİK SU, OVALARINDAN BAL, DAĞLARINDAN YAĞ AKAR!

24 Şubat 2024, Cumartesi

     

Kütahyalı hemşerim, dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Aydın için söylediği şu sözleri bilmeyeniniz yoktur: "Ovalarından bal, dağlarından yağ akar."

17. yüzyılda Aydın için söylenen bu sözlerin öyle derinlemesine anlamları var ki inanın bana yüzlerce makale yazılsa da yeterli olmayacaktır. Bu güzel sözleri şerh etmek değil maksadım.

Aydın'ın verimli ovaları, binlerce yıldır tarım için kullanılmaktadır. Özellikle Büyük Menderes Nehri'nin suladığı topraklar, üzüm bağları, zeytinlikler ve yüzlerce tarla bitkileri için ideal bir ortam sunar. İnciri, kestanesi ve daha niceleri dünya çapında ün kazanmıştır. Ayrıca, Aydın'ın balları da eşsizdir; çeşitli çiçeklerden elde edilen ballar, yöreye özgü tatlarıyla damaklarda unutulmaz bir iz bıraktığı gibi, insan vücuduna muhteşem faydaları vardır.

Ancak bunlardan ziyade Evliya Çelebi’nin bize el altından anlattığı şudur herhalde; Aydın’da faydalı insanlar yetişir. Tasavvufi terminolojide ova ne demek, dağ ne demek, bal ne demek, yağ ne demek, bunları araştırırsanız dediğime hak vereceksiniz. Aydın’da faydasız insan yoktur desek mübalağa etmiş sayılmayız galiba.

“Kütahyalı birisi nasıl da biliyor Aydın’ın değerlerini” dediğinizi duyar gibiyim. Hemşerim Kütahyalı Evliya Çelebi’den (Asıl adı Derviş Mehmed Zillî) ilhamla yazıyorum bu satırları, yoksa çok da bildiğimden değil, inanın buna.

Gelelim su meselesine. Kuşadası’nın eski belediye başkanı, şimdi ise İYİ Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, dürüst ve faydalı adam, Özer Kayalı’nın ortaya çıkarttığı bir gerçek var. Kayalı, oturup hesap yapmış, üşenmemiş. Kuşadası’nda kendisine gelen su faturasındaki 51 lira 92 kuruşluk birim fiyatının, sadece 1 lira 13 kuruşunun vergi olduğunu, geri kalan 50 lira 79 kuruşunun ise belediyeye su parası, atık su parası ve katı atık parası adı altında gelir kaydedildiğini ortaya çıkarmış.

Peki, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun billboardlara verdiği ilanlarla yaptığı algıya ne diyeceğiz? Güya sudaki vergi kaldırılsa, Aydınlı ucuza su içecekmiş! Bak sen! Tam burada gazeteci Serhan Seyhan’ın dediğine atıf yapmak lazım: “Çerçioğlu Aydınlıların aklı ile dalga geçiyor…” En ufak eleştirel bakış açısıyla söylemek gerekirse bu ayıptır, faydasızlıktır. Oysa Aydın binlerce yıldır faydalı insanların yetiştiği velut (doğurgan-verimli-üretken) topraklara sahip bir medeniyet beşiğidir.

Kütahyalı dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi ile Antik Yunan tarihçi ve yazarı Herodot yanılıyor olamaz. Bu iki önemli isim, Aydın’dan sitayiş ile bahsederken, Aydınlıların ne kadar kıymetli olduğuna, faydalı olduğuna işaret ederken yanılıyor olabilirler mi? Tabii ki olamazlar.

Binlerce yıldır faydalı işler yapan; doğaya, insanlığa ve medeniyete hizmet eden Aydınlılara yapılan bu uygulama reva mıdır? Bırakın siyaseti, seçimi falan, her şeyden önce insanlığa sığmaz.

CHP’nin eski Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, “Aydın'da vatandaşın çeşmeden içtiği su bile sütten pahalı hale geldi” sözlerine de kulak verirsek, ne anlatmak istediğim ortaya çıkacaktır.

Özlem Hanım yazdıklarımdan bir şey anlar mı bilmem! Ama faydalı insanların harman olduğu, Efeler diyarı güzel Aydınımızın güzel insanları yazdıklarımı harfi harfine anlayacaktır. Size bu yapılana siz de gerekli cevabı nasıl vereceğinizi bilirsiniz…

Sevgiyle kalın…