Takip Et
  • 30 Ocak 2015, Cuma

Kilo mu almak istiyorsunuz?

Hızlı metabolizma ile kilo alma:

• Bazı insanlar için kilo almak imkansıza yakındır. Sabah kalkıp yemek yerler, işe gider ve yemek yerler, eve gelir ve yemek yerler ve aynı kiloda kalmaya devam ederler. Çözüm basit: daha fazla yemeye ihtiyaç var. Kilo almak için denklem belli: alınan kalori yakılan kaloriden büyük olmalıdır. Bu denklemle kilo kazanacaktır.

• İlk adım her gün kaç kalori yaktığınızı anlamak. Günlük Kalori İhtiyacı Hesap Makinası’nı kullanabilirsiniz. Unutmayın, bu makine bir tahmin verir. Daha iyi bir sayı elde etmek için bir ya da iki hafta geçmesi gerekir. Hesap makinası günde 2000 kalori yaktığınızı tahmin ederse, en az 2500 kalorilik yemek yemeniz gerekir.

• Asıl soruna şimdi geliyoruz. Eğer her gün yaktığınızdan 500 kalori fazla yemiş ama ilk haftanın sonunda kilo almamışsanız, hesap makinası metabolik hızınızı hafife almış demektir. Bazı insanların diğerlerinden hızlı bir metabolizmaları vardır. Çözüm fazla yemektir. Her gün 200-300 kalori daha eklemeyi deneyin ve yine haftanın sonunda kilo kontrolü yapın.

• Kilo almaya başlamadan önce yukarıdaki adımı birkaç hafta süreyle tekrarlamanız gerekebilir. Ayrıca kalorilerde büyük bir adım atabilirsiniz (örnek: ilk haftada 500 yerine 1000 kaloriyle girmek) Bu daha hızlı kilo almanıza yardımcı olacaktır ama sizi kas ağırlığı yerine yağ depolama riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Ama muhtemelen oldukça hızlı bir metabolizmaya sahip olduğunuzdan bu bir sorun olmamalıdır.

• Unutmayın, kilo almak zaman alır. Kalori alımı tutarlı olmalıdır. Bazen bir öğün atlamak kolaydır, ama hızlı bir metabolizmanın üzerine bir de egzersizle kalori yakıyorsanız, o bir öğün kilo vermekle kilo almak arasındaki fark olabilir.

• Tavsiyeler:

Ivır zıvır yiyecekler ve yağlı gıdalar kilo almak için iyi bir yol değildir. Önemsiz gıdalar genellikle sağlıksız trans yağ veya doymuş yağ içerir. Kilo almak istiyorsanız, bunu iyi bir besinle yapmalısınız.

Sağlıklı yağlar içeren besinler arasında ton balığı, somon, keten gibi omega-3 temel yağ asitleri kaynakları ve ceviz bulunmaktadır. İyi protein kaynakları arasında ise yağsız et, balık, kümes hayvanları, fındık, tohum ve baklagiller bulunmaktadır. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları ise meyve, sebze ve kepekli tahıllardır.

Günde beş ya da altı küçük porsiyonlu yemek yemek, üç büyük öğün yemekten daha kolay olabilir.

Eğer çok fazla kilo almak ihtiyacı varsa, yemeklere meze olarak protein tozu ve besin takviyesi içecekler eklenebilir.

Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun.... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.