Takip Et
  • 20 Mayıs 2016, Cuma

Beyin kanaması nasıl anlaşılır?

Beyin kanaması, ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi bazı belirtilerle ortaya çıkan ve hastaneye geç gidildiğinde ölüme veya telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilen çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu şikayetlere sahip olan kişilerin hayati tehlike yaratan beyin kanaması riskini mutlaka hatırlaması ve ciddiye alması gerekir. Günümüzde her yıl milyonlarca insan beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmekte ya da ağır sakatlıklara maruz kalabilmektedir. Beyin kanaması geçiren kişilerin acilen hastaneye yetiştirilmesi çok önemlidir. İlk 2 saat içinde tedavisine başlanan kişilerin çok önemli bir bölümü tamamen tedavi edilebilmektedir. Bu yazımızda beyin kanamasının belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler bulacaksınız.

Beyin kanaması nedenleri

Anevrizmanın oluş nedeni tam olarak bilinmese de birçok faktörün gelişiminde rolü olduğu bilinmektedir:

1. Hipertansiyon (yüksek kan basıncı);

2. Sigara içilmesi/nikotin kullanımı;

3. Şeker hastalığı;

4. Aşırı alkol tüketimi;

5. Doğuştan gelen (genetik) yatkınlık;

6. Kan damarlarına hasar (özellikle damar sertliği) veya travma

7. Bazı enfeksiyonlar.

Beyin kanaması belirtileri ve uyarıcı işaretler

Anevrizma yırtılması/kanaması olan hastalarda bazı uyarıcı işaretler görülebilir: Herhangi bir bölgede ısrar eden baş ağrısı, bulantı ve kusma, ensede sertlik (kişi başını kolay eğemez), bulanık veya çift görme, ışığa karşı hassasiyet (fotofobi) , his kusurları.

Kanamamış anevrizması olan kişilerin çoğunda hiçbir belirti görülmeyebilir. Az bir hasta grubunda aşağıdaki belirtilerin bazıları veya tümü görülebilir:

Göz sinirlerinde felçler (göz kapağının düşmesi, gözü rahatça hareket ettirememe gibi), tek taraflı genişlemiş göz bebeği, çift görme, gözün arkası veya üstünde ağrı, bir bölgede ısrar eden baş ağrısı, ilerleyen halsizlik ve uyuşukluk.

Allaha emanet olun... Sporsuz kalmayın... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.