Takip Et
  • 6 Mart 2014, Perşembe

Haydi sporaaa...

Havaların ısınmasıyla birlikte bir çok insan sağlıklı yaşamak ya da kilo vermek için spor yapmaya başladı. Kimileri spor salonlarını tercih ediyor, kimileri de park bahçelerdeki spor aletlerinden yararlanarak egzersiz yapıyor.

Egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi sadece yaza girerken değil, hayat boyu sağlıklı kaliteli bir yaşam için düşünmeliyiz. Zaten sorun böylelikle çözülür, insanlar kilo problemi nedeniyle sağlık problemi yaşamaktan kurtulur. Yağların yakılması için yürümek, koşmak ve bisiklet binmek basit yöntemlerden sadece birkaçı…

İnsanlar, sağlıklı, kaliteli bir yaşam için vücut ağırlığını önerilen sınırlarda tutmalı. Bunun sağlanması için de sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi yaşamın bir parçası haline getirmeli. Kişinin kilo problemi varsa, bunu ancak egzersiz ve yeme alışkanlıklarını değiştirerek çözebilir.

Bir yaş itibarıyla yürümeye başlıyoruz ama teknolojinin de katkısıyla zaman içinde hareket azalıyor, beslenme yanlışlıkları başlıyor. Bir çok insanın arabası var, yürümüyor. Ofis ortamında çalışıyor, asansör kullanıp merdiven çıkmıyor. Televizyon bile kumandalı yani hareket etmiyoruz, tembelliğe alışıyoruz. Hareket edersek kalori harcarız, nabzımız yükselir ve vücut belli bir süreden sonra yağ yakmaya başlar. Evde, ofiste hareket etmezseniz ömrünüzü kısaltırsınız ve daha kaliteli yaşamaktansa gelecekte çorabınızı, ayakkabınızı giyemeyecek hale gelirsiniz. Ondan sonra 35-45 yaş aralığında kiloya bağlı olarak kalp krizi, şeker, tansiyon gibi hastalıklar baş gösteriyor. Ülkemizde oldukça zeki beyinler var, fiziksel olarak da buna uyum sağlayacak beden yapıları olmasını diliyorum. Tüm Aydın ve özellikle İncirliova'da oturan biri olarak ben herkesi harekete davet ediyorum, herkese sporlu günler diliyorum.

En az haftada 3 gün, düzenli olarak spor yapılmasını tavsiye ediyorum. Mümkünse daha kısa sürelerle, haftada 5 gün spor yapmak çok daha faydalı olacaktır. 60 dakikadan daha uzun süre spor yapılmasını tavsiye etmiyorum. Gün aşırı olacak şekilde haftada 3 gün ağırlık, kardiyo egzersizi, kalan 2 günde ise sadece 60 dakika kardiyo egzersizi yapmaları kilo vermek isteyenlere çok faydalı olacaktır.

Hızlı bir şekilde forma girmenin formülü, en başta günlük hayatımızda 1 saatten fazla oturmamaktır. Saatte bir kez, sadece 1 dakika nabzını hızlandıracak şekilde yapacağınız hareketler, metabolizmayı hızlandıracak ve forma girmenize yardımcı olacaktır. Gün içinde yapacağınız 60 dakikalık spor yetmez, günlük hayatınızı da hareketlendirmeniz lazım. Eğer hiçbirini yapamıyorsanız rahat bir yürüyüş ayakkabısıyla atın kendinizi dışarıya… bugün 10 dakika , yarın 15 dakika ,daha sonra 20 dakika… vücudunuzun kaldırabileceği noktayı bilin ve ona göre spor yapın. Aydında yaşayan biri olarak ben spor yapılabilecek yerlerin olduğu kanısındayım. Biraz istek, biraz irade...

Sporsuz kalmayın, sporsuz yaşlanmayın, Allah'a emanet olun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.