Takip Et
  • 2 Şubat 2016, Salı

Spor ve hayat

Teknolojik yaşam hayatımızı giderek daha da yavaşlatıyor, artık hiç ayağa kalkmadan alışveriş yapabilir, her işimizi internetten çözebilir, görmediğimiz arkadaşlarla Twitter ve Facebook sayesinde sosyalleşebiliriz. Elektronik ve bilgisayarla iç içe geçmiş hayatımızda bugün, 50 sene öncesine göre 1500-2000 kalori arası daha az yakıyoruz. Artık ne çocuklar parklarda, sokaklarda oynuyor ne de spor yapıyor, okullarda beden dersleri az, hareket alanları kısıtlı durağan bir yeni nesil yetişmektedir. Giderek artan obezite riski çocuklarda ebeveynlerin obez olma riskiyle artmaktadır.

Sofralarınızı sağlıklı yemeklerle donatın. Son yıllarda anne babaların çalışma hayatına atılmasıyla dışarıdan daha sık yemek sipariş edilmesi, geç saatlerde akşam yemeklerinin yenmesi, porsiyonların büyümesi obezite tehdidini artırmıştır. Okulda yenen yemeklerin de kalori içerikleri yüksek, kantinlerde fast food ve gazlı içeceklerin yer alması, hazır ve paketli yemeğin çok daha kolay ulaşılır olması sıkıntıları katlamaktadır.

Sürekli masa başında vakit geçiren çocuklar uzun süre hareketsizliğe bağlı olarak daha yavaş metabolizmaya sahip olurlar. Bu nedenle erken yaşlarda çocuk ve gençler (5 – 12 yaş) düzenli fiziksel aktivite yapmaya cesaretlendirilmelidir. Spor, sağlıklı iskelet yapısının kurulmasında, kas kitlesinin şekillenmesinde etkili olduğu gibi zeka gelişimi ve okul başarılarının da geliştirilmesinde önemlidir. Yapılan çalışmalarda, düzenli olarak bir spor dalıyla uğraşan çocukların okul başarılarının da daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu çocukların zaman planlanmasını daha iyi beceren, konsantrasyon gücü yüksek olduğu da bilinmektedir. Sporu hayatının bir parçası olarak kabullenmiş çocuklar yetiştirmek için anaokulu çağından itibaren yaşına uygun bir spor dalı takip etmesi sağlanmalıdır.

Anaokulundaki oyunlar, öğrenilenlerin evde aile ile tekrarı, beden eğitimi dersleri, hafta sonu açık alan yürüyüşleri ile çocuklara spor sevdirilmelidir. Bilgisayar ve televizyon başında geçirilen saat azaltılmalı günde 2 saati aşmamalı, hergün en az 1 saat spora teşvik edilmelidir. Hareketsizliğe ilaveten bilinçsiz yenen atıştırmalıklarda çocukların fazla kilo almasına neden olmaktadır. Hareketin artmasına ilave günlük beslenmenin de enerji gereksinimleri doğrultusunda, sebze meyve ağırlıklı düzenlenmesi gerekir. Çocuğun ulaşabileceği makul hedefler konmalıdır.

Çocukluk döneminde fazla kilolar güven kaybına da neden olabilir, alay konusu olan kilolarından ötürü içine kapanan çocuklar takım oyunlarından da uzaklaşırlar. Hareketsizlik giderek artar sorunlar da büyür. Fazla kilolar çocukluk çağında büyük bir sorun olarak her geçen gün artmaktadır. Sadece gelişimin gerilemesi değil yağ hücrelerinden salınan zararlı maddelerin kalp damar hastalıklarından, hormonal ve metabolik sistemlere kadar sorunları artırır. Vücudun yağ yakımını hızlandıran doğal sistemleri vardır ancak zamanla hareketsizliğe bağlı olarak bu doğal akış bozulabilir. Özellikle çocuk yaşta doğru sporu seçip, teşvik edin. Çocuğun sıkılmadan severek ve isteyerek takip edeceği bir spor dalı hayat boyu sürdüreceği hayat tarzı olmalıdır. Yaşam boyu sağlıklı beslenip, spor yapan gençlik çok daha üretken, mutlu ve verimli olacaktır.

Sağlıkla kalın... Allaha emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.