Takip Et
  • 29 Mayıs 2018, Salı

SABAHLARI BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Sabahları Baş, Boyun ve Göz Ağrısı Neden Olur?

Sabah uyandığınızda dinlenmiş bir şekilde kalkmayı beklerken baş, boyun ve göz bölgesinde ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Genelde sabahları yaşanan baş ağrıları tolere edilse de bununla beraber yaşanan boyun ve göz ağrısı farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Çoğu kişi yaşadığı bu kısa süreli ağrılarının üzerinde durmaya gerek duymaz ancak özellikle boyun ağrıları ileride bazı fiziksel hareketlerin kısıtlanmasına bile yol açabilir. Bu sebeple sabahları yaşanan bu tip ağrılara kulak asılması olası bir hastalığın teşhisinde oldukça önemlidir.

Sabahları Baş Ağrısı Nedenleri

1. Yüksek tansiyon

Hipertansiyon hastalarının sıklıkla şikayetçi olduğu konuların başında sabahları yaşadıkları baş ağrıları gelir. Uyku esnasında yaşamsal fonksiyonlar minimum seviyede yürütülür ve vücut dinlenir. Bu sırada kan basınca da düşer. Bu da hipertansiyon hastalarının şiddetli bir şekilde baş ağrısıyla güne başlamasına neden olur.

2. Gizli depresyon

Depresyon hastaları isteksiz ruh halleri sebebiyle sabahları uyanmakta güçlü çeker, tekrar uykuya dalmak için kendilerini zorlarlar. Fazla uyuyunca baş ağrısıyla birlikte depresyonu tetikleyen kaygı, stres gibi durumlar da meydana gelir.

3. Uyku apnesi

Uyku apnesi bulunan kişilerde yalnızca horlama gibi basit belirtiler görülmez. Horlama vücudun tam anlamıyla dinlenmesine engel olan bir problemdir ancak uyku apnesi horlamadan daha tehlikeleri bazı semptomların ortaya çıkmasına yol açabilir. Uyku apnesinin kendini gösterdiği zamanlarda solunumda zorluk yaşanır ve hatta kısa süreliğine solunumun durması bile söz konusu olabilir. Ani bir şekilde gelişen solunumun durması durumu veya burnun uyku esnasında tıkanması beyne giden oksijen miktarının azalmasına neden olur. Solunum durması yaşayan kişilerde sabahları meydana gelen baş ağrılarının şiddeti yoğun olur. Hem vücudun yeteri kadar dinlenememesi hem de beynin yorgun olması güç içerisinde de bu ağrıların tekrarlamasına neden olabilir. Kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehdit edecek şekilde ortaya çıkan bu ağrılar uykudan uyandıran baş ağrısına dönüşebilir. Bu ağrıların sebep olduğu uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar ise yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen başlıca faktörlerdir.

 

4. Stres ve kötü yaşam

Birçok hastalığın tetiklenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan stresin sabah yaşanan baş ağrılarının üzerindeki etkisi de büyüktür. Strese alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar da eşlik ediyorsa vücut sürekli bir yorgunluk halinde olur. Sigara, alkol gibi maddelerin içerisinde bulunan kimyasallar ve toksin maddeler vücudun işlevlerini sekteye uğratır. Vücut, bu toksin maddeleri bir an önce uzaklaştırmak adına daha fazla efor sarf eder, normalin üzerinde yorulur. Bu da dolaylı olarak uykuda geçirilen sürenin artmasına neden olur. Bu yaşam tarzına bağlı olarak geç uyanınca baş ağrısı çekmek de kaçınılmaz olur. Dokuz saatten fazla uyumak beyinde serotonin hormonunun seviyesinde azalmaya neden olur. Bu da kan akışını yavaşlatır ve baş ağrılarını ortaya çıkarır.

5. Endorfin hormonu

Mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfin seviyelerindeki düzensizlikler beyne giden damarlarda daralmaya ve sıkışmaya neden olur. Bu da sabahları şiddetli bir şekilde yaşanan baş ağrılarını doğurur. Öte yandan bir süre sonra şiddeti artan bu ağrıların gözlerde de etki göstermesi beklenir.

Sabahları Boyun Ağrısı Nedenleri

1. Boyun düzleşmesi

Anatomimiz gereği omurgamızın belirli bir duruşu vardır. Omurganın duruşunu destekleyen ve omurga kemiklerinin arasında bulunan kauçuk özellikteki diskler, zaman içerinde yapılan yanlış hareketler sonucu yırtılmaya, kaymaya başlar. Bu da boyun düzleşmesini meydana getirir. Gece hareketlerin kontrolü sağlanamadığı için gün içinde yapılmasından endişe duyulacak hareketler gece bilinçsiz bir şekilde yapılabilir. Bu da boyun ağrılarının gece vakitlerinde daha sık yaşanmasına neden olur. Boyun ağrıları sıklaştığı takdirde uyku düzeni bozulur, geceleri şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte uyanılır. Kolayca tedavi edilebilir düzeyde boyun düzleşmesi problemi yaşayan hastalarda bu durum görülmeyebilir.

2. Tutukluk

Boyun hareketlerinin kısıtlanmasına yol açan tutukluk, en sık görülen boyun ağrısı sebeplerindendir. Genelde tutukluk uyku esnasında daha çok huzursuz eder. Eğer tutukluğun sebebi fiziksel bir durum ise sabahları şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte uyanılır. Ancak bu süreçte boyun ağrılarının süresi önem taşır. Eğer kısa süreli bir boyun ağrısı ise endişe edilmesine gerek yoktur.

3. Uygun olmayan yastık

Genelde herkesin kendini rahat hissettiği yastık sertliği ve yüksekliği farklıdır. Bunun için bir ölçü ya da tarif vermek doğru olmaz. Fakat yastık yüksekliği boyun ile omuz arasındaki mesafeyi kapatacak şekilde olmalıdır ki kafanın ağırlığı boyun ve omuza binmesin. Eğer farklı bir sağlık sorunu nedeniyle boyun ağrıları yaşanıyorsa gece uyurken boyun hareketlerini kısıtlayan bir yastık tercih edilmesinde fayda var.

Sabahları Göz Ağrısı Nedenleri

1. Göz tansiyonu

Göz tansiyonu yediden yetmişe herkeste görülmesi muhtemel bir hastalıktır. Ancak genelde belirtilerinin önemsenmemesi sebebiyle erken dönemde fark edilemez. Görme kalitesinin neredeyse tamamen bozulmasıyla birlikte doktora başvurulur. Aslında bu da hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini gösterir. Geç teşhis edilmesiyle birlikte de tedavi güçleşir. Gözde bulunan sinirler genelde tahrip olduğu için özellikle gece uzun süren karanlıktan çıkıp sabahın ilk ışıklarıyla gözün odaklanmaya çalışmasında şiddetli göz ağrıları görülür.

2. Göz yangısı

Göz oldukça hassas ve çok elemanlı bir yapıya sahiptir. Eğer göz küresinin beyaz kısmında ya da göz kapağının içini kaplayan zarda bir sebepten dolayı enfeksiyon gelişmiş ise sabahları bu problemler şiddetini artırır. Bu enfeksiyonlar genelde mevsim geçişlerinde göz alerjisi bulunan kişilerde görülür. Mevsim geçişlerinde yaşanmasının dışında bazen de gözle teması olan cisimlerden de enfeksiyon kapılabilir. Özellikle kadınların silmeden uyuduğu makyaj ürünleri göz yangısının kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebidir.

3. Göz kuruluğu

Gözyaşı sadece duygu durumunu belli etmez. Gözyaşı aynı zamanda göz içerisindeki mikropların sürekli olarak dışarı atılmasına ve steril bir ortam oluşmasına da yardımcı olur. Göz kuruluğu problemi yaşayanlar geceleri nesneleri bulanık bir şekilde görürler. Bununla beraber gözde batma hissi de yaşanır. Göz gece uyku esnasında görme yetisinin harekete geçmesine gerek duymadığı için geceleri daha rahat uyunur ancak sabah uyanıldığında aynı şiddetle batma, yanma ve ağrı hissi yaşanması muhtemeldir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.