Takip Et
  • 25 Eylül 2014, Perşembe

Bebeklerde sporun önemi

Doğduğunda minicik olan bebeğiniz, bir süre sonra büyümeye, başını kaldırmaya, oturmaya, emeklemeye ve yürümeye başlıyor.

Zaman zaman büyüyeceğine dahi inanamadığınız bu süreç göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. İşte bu süreçte ve ileride bebeğinizin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesinin bir yolu da düzenli yapılan jimnastikten geçiyor.

Bebeklik döneminde başlanan jimnastik, hem bedensel hem de zihinsel gelişimi olumlu etkiliyor. Egzersiz yapan miniklerin, yaşıtlarına göre oturma, kasları, el becerileri daha erken gelişiyor ve bu bebekler güçlü oluyor. Jimnastik, oturma ve yürüme arasındaki koordinasyonu da sağlıyor. Oturma, bebeğin ayakta durmasını ve yürümesini hızlandırdığı için, jimnastik yapan bebekler yaşıtlarına göre daha erken yürüyor.

Egzersizin sağladığı yararlar bununla sınırlı değil. Çünkü jimnastik yapan bebeklerde;

Bedensel ve zihinsel gelişim hızlanıyor. Jimnastik sırasında bebeğin eklem ve kasları gelişiyor. Anne ile bebek arasındaki psikolojik gelişimi olumlu etkiliyor. Jimnastik, bebeğin cesaretlenmesine ve sosyal gelişiminin ilerlemesine de yardımcı oluyor. Bebeğin kendine güveni ve becerileri artıyor. Bebeklik döneminde başlanan egzersizler, kasları güçlendirdiği ve kas gelişimi sağladığı için, çocukluk çağında spora yöneliş ve sporu yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler yetişiyor. Spor ya da egzersiz yapan çocukların okul döneminde kendine güvenleri ve okul başarıları artıyor. Çocukların vücut yapıları daha sağlam ve şekilli oluyor. Oturma bozukluğu olmuyor. Önceden güçlenmiş olan kaslar, eklemleri ve kemikleri destekliyor.

Jimnastiği banyodan ve uykudan önce yaptırın

Jimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemli. Hareketler, günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur. Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur. Jimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir. Jimnastik sırasında bebeğin çıplak olması ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi bulunması çok önemli. Egzersiz programına, bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmamalıdır. Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.