Takip Et
  • 5 Aralık 2014, Cuma

Modaya mı uyuyoruz yoksa spor mu yapıyoruz?

Biz onlarla önce Amerikan filmlerinde tanıştık .Oldukça kaslı ve yapılı bay ve bayanların zoraki gülümsemeleriyle anlattığı bu aletlere önce garipseyerek baktık. Ama biraz daha ince gözükmek uğruna çok geçmeden şehirli vatandaşların hayatına dahil oldu. Bu mucizevi aletlerle günlerce aç kalmanıza gerek yoktu, istediğiniz kadar yerken, incelebileceğiniz de vaat ediliyordu çünkü! Koşu bandı, bisiklet, kürek gibi çeşitleri olan bu kondisyon aletleri ülkemizde, her geçen gün daha çok satış rakamlarına ulaşıyor. Aslında kondisyon aletleriyle tanışmamız çok eskilere dayanmıyor. 90'lı yılların başında spor salonlarında yeni yeni tanımaya başladığımız kondisyon aletleri; 90'ların sonunda ev tipleriyle çıktı karşımıza. Yemeğini yağlı ve salçalı seven balık etli Türk hanımlar, göbekli Türk beyler olduğundan daha ince gözükmek uğruna mucizevi bu aletlere sığındılar. Bir dönem herkes koşu bandında koştu, bir dönem kondisyon bisikleti aldı, bir dönem karın bölgesini incelteni... Aslında zayıflamak amaçlı alınan bu kondisyon aletlerini, Amerika‘da ve Avrupa’da sağlıklı bir gelecek için spor yapmak isteyenler tercih ediyor. Son zamanlarda fiyatlarının ucuzlaması nedeniyle de birçok evde görülen kondisyon aletleri sadece zayıflamak amaçlı ürünler değiller. Kondisyon aletleri şehir hayatında çok fazla hareket edemeyen ve spor yapamayanlara evinde rahatlıkla spor yapmasını sağlamak amaçlı icat edilmiş. Ama zamanla hareket etmediği için aldığı enerjiyi tüketemeyen ve vücudu bu enerjiyi yağ olarak depolayan kişiler kondisyon aletlerini kullandıklarında zayıfladıklarını gördüler. Bu da spor amaçlı bu aletlerin zayıflatıcı ürünler olarak tanınmasını ve tercih edilmesini beraberinde getirdi.

Kondisyon aletleri kapış kapış.

Ev tipi kondisyon aletleri Türkiye ye ilk ithal edildiği dönemlerde, fiyatları çok yüksekti. Dolayısıyla da herkes alamıyordu. İnsan, şehir hayatının hengamesi içinde sağlığına çok fazla dikkat edemiyor. Hatta sağlıksız beslenme dolayısıyla vücut fazla kilo alıyor. Sonrasında ise kilo vermek için uygulanan diyetler, tedaviler... Çoğu insan kilo verme uğruna birçok yanlış yapıyor. Bir yerlerden okuduğu ya da duyduğu diyetleri uyguluyor ya da reklamlarını izlediği ve bir haftada şu kadar kilo verdiren spor aletlerini alıyor. Bilinçsizce yapılan diyet ve spor sonradan bir sağlık sorunu olarak bireyin karşısına çıkıyor. Ya da aldığı spor aletini kullanırken yemesine dikkat etmediği için kilo veremiyor dolayısıyla da hayal kırıklığına uğruyor. Sadece kilo vermek için değil, sağlıklı yaşam için de hareket ve spor şart.

Kalp ve damar rahatsızlığı yaşayanlar başta olmak üzere birçok sağlık sorununda doktorlar yürüyüş ve sporu öneriyor hastalarına. Çünkü şehir hayatında çok fazla hareket etmeyen vücut atıl kalıyor ve sağlık sorunları baş göstermeye başlıyor.

Sporsuz kalmayın… Sporsuz yaşlanmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.