Takip Et
  • 23 Mayıs 2018, Çarşamba

Yoğurdun zararları ve faydaları

Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmış ve sağlıklı yaşamın mucizesi olarak tanımlanmıştır. Hazır yoğurtlardan ziyade evde doğal olarak hazırlanan yoğurtların sağlık için faydası tartışılmaz. Çünkü hazır yoğurtlar belli işlemlere tabii tutulmakta ve koruyucu maddeler içermektedir. Dolayısı ile içeriğinde yer alan vitamin ve minerallerin değerleri kaybolmaktadır.

Hazır yoğurtları bu denli değerli kılan şüphesiz ki içeriğindeki mineraller ve vitaminlerdir. Yoğurt özellikle kemik ve iskelet yapısı üzerinde olumlu etkiler yaratan bir besin maddesidir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, manganez, demir, C ve B12 vitaminleri içeren yoğurt, ayrıca omega-4 yağları bakımından da zengindir. Yoğurt genel olarak sağlık açısından zararlı bir besin değildir. Birçok besine nazaran ilaç tedavilerinin yanı sıra da tüketiminde hiçbir sakınca yoktur. Aşırı tüketimi ve tarihi geçmiş yoğurt tüketimi sağlık açısından bazı riskler oluşturabilir.

Aşırı yoğurt tüketimi sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ishal, gaz gibi problemlere yol açabilir.Hazır yoğurt tüketimi içeriğinde kullanılan katkı maddeleri ve koruyucular nedeni ile sağlığı olumsuz etkileyebilir.Fazla yoğurt tüketimi nedeniyle bağırsaklarda bakteriler nedeni ile enfeksiyona yol açabilir.

YOĞURDUN FAYDALARI

Yoğurt cildi nemlendirici ve ölü hücrelerden arındırıcı etki sağlar. Özellikle kuru ve hassas ciltler için çok yararlıdır. Cildi ölü hücrelerden arındırarak canlı ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. 1 yemek kaşığı yulaf ve 2 yemek kaşığı yoğurt karıştırılarak cilde masaj yapılarak sürülür. 20 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır. Ardından nemlendirici krem uygulanır.

Göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Yoğurt gözaltında oluşan morluklara sürülerek 15 dakika kadar bekletilir. 15 dakika sonra temizlenerek ciltten arındırılır.

Diş sağlığı için faydalı bir besin kaynağıdır. Günlük 1 kase yoğurt tüketerek diş ve dişeti hastalıklarından korunabilir.

Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Özellikle soğuk havalarda vücudu bağışıklık sistemine karşı korur. Soğuk algınlığı nedeni ile oluşabilecek hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.

Yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Günlük düzenli olarak 1 kase yoğurt tüketmek yüksek tansiyonu engeller ve vücut sağlığını korur.

Vücudu kuvvetlendirici etkisi vardır. Kırmızı kan hücrelerini koruyarak sindirim sisteminin aktif ve düzenli çalışmasını sağlar.

Vücutta oluşan zararlı bakterileri yok edici etkiye sahiptir. Sindirimi kolay bir besin maddesi olan yoğurt diyet yapanlar için mükemmel bir alternatiftir.

Kilo vermeye yardımcı etki vardır. Vücutta biriken gereksiz yağların parçalanmasını kolaylaştırır.

Kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle çocukların gelişimi için düzenli yoğurt yedirmek gerekir. Yine ileri yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.

Böcek sokması ve güneş yanıklarına karşı iyi gelir. Bu tür sorunlarda acı hissini hafifletici etki yaratır.

ALLAHA EMANET OLUN... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.