Takip Et
  • 12 Temmuz 2015, Pazar

Sıcak havalarda neler yapmalı?

Yüksek sıcaklık ve nemli geçen yaz mevsiminde önleminizi alarak sağlığınızı koruyun…

Yaz mevsiminin en sıcak ve nemli günlerini yaşıyoruz. Güneşin çok daha yoğun bir şekilde kendini gösterdiği bu aylarda baş dönmesi, nefes alamama, aşırı terleme gibi şikayetler herkesi rahatsız ediyor. Peki, günlük yaşam kalitesini daha da zorlaştıran sıcaklar bizleri nasıl etkiliyor, hangi sorunları beraberinde getiriyor ve bu sorunlarla başa çıkmanın yolları neler?

Yüksek Sıcak ve Nem Sağlığınızı Olumsuz Etkileyebilir!

Hava sıcaklıklarında ve nem oranlarında son günlerde görülen artışlar, yaşanan ısı değişimleri sadece tansiyon ve kalp hastalarını değil, sağlıklı kişileri bile son derece olumsuz etkiliyor. Ancak özellikle 4 yaşın altındaki çocuklar, yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, solunum rahatsızlığı, kalp –damar hastalıkları ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler açısından ciddi riskler oluşturmakta. Sıcak ve nemli ortamda kalarak güç efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme gibi belirtiler görülebilirken, hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda kalan kişiler de sıcak çarpması etkili olmaktadır. Ayrıca aşırı sıcak ve nem ruhsal sağlığı da olumsuz etkilemekte, sinirlilik hali, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları gibi sorunlara yol açmaktadır. Solunum zorluğuna da yol açan sıcak hava sebebiyle özellikle kalp hastalarının daha da dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bu havalarda kendini zorlayan hastalarda kalbin iş yoğunluğunun artması ve daha fazla yorulması kalp krizi riskinin oranını da arttırmaktadır.

Yaz aylarında yaşanan sıcak havalarda vücut, ısısını düşürmek için terlemektedir. Terle birlikte kaybedilen sıvı ve tuz sebebiyle bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk görülmektedir. Bu durumlarda sıvı takviyesinin yapılması ve gerektiğinde doktor kontrolünde alınan tuz miktarının artırılması gerekmektedir.

Yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri de daha verimli ve rahat yaşayabilmek için kullanılan klimaların oluşturduğu hastalıklardır. Vücudun ani sıcak ve soğuk hava değişimine karşı kendini koruyamaması sebebiyle birçok solunum yolu hastalıkları kendini göstermektedir.

Aşırı Sıcaklardan Korunmanın Yolları

Aşırı sıcak ve nemli havanın metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaşanan sıcak günleri sağlıklı geçirmek için alınacak bazı önlemler:

Zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın.

Kapalı alanların havalandırılmasına özen gösterin.

Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketin. Suyun yerini hiçbir şeyin tutmadığını, çay ve kahvenin vücuttaki suyu azalttığını unutmayın.

Hafif yemekleri ve sulu yiyecekleri tercih edin, yağlı ağır yemeklerden ve aşırı yemekten kaçının.

İnce, açık renkli, pamuklu bol giysiler giymeye özen gösterin. Geniş kenarlı şapkalar kullanın ve ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanın.

Sık sık ılık su ile duş alıp serinlemeye çalışın.

Güneşlenmeden ve/veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi sürün.

Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.