Takip Et
  • 15 Ekim 2014, Çarşamba

Dengeli besleniyor muyuz?

Teknolojinin hızlı geliştiği çağımızda yaşantının temposuna uyum sağlamaya çalışan insanların beslenme de dahil birçok alışkanlığı değişmektedir. Bu durum, psikolojik ve sosyolojik sorunları beraberinde getirmektedir. Kişinin sağlıklı çalışan beden ve zihne sahip olması için dengeli, yeterli beslenmesi gerekir. Beslenme, sağlıklı yaşamanın temelidir, ancak doğru seçilmeyen besinler de hastalıkların oluşumunu doğrudan veya dolaylı yollardan etkileyebilir. 21'inci yüzyılda günlük hayatımızda stres, bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılan kimyasallar, hormonlar, gıdaların pişirilme, hazırlanma, saklanma sırasındaki kayıpları, düzensiz ve sağlıksız uygulanan diyet programları, sigara ve alkol tüketimindeki artış, öğün atlama, ayaküstü atıştırma gibi alışkanlıklar kişilerin vitaminler ve mineraller ile diğer beslenme desteklerine olan gereksinimi arttırmaktadır.

Besin Değeri Kaybı

Örneğin sebze ve meyvelerin suda çözünen B ve C vitaminleri, yıkama ve pişirme esnasında suya geçer. Doğranırken ışıktan etkilenen vitaminler değerlerini yitirir. Pişirilen besinlerin vitaminlerinin bir kısmı ısıyla azalır. Saklama esnasında havayla temas eden ve 2-3 gün buzdolabında tüketilmeyen besinler değerlerinden kaybederler. Kaliteli, doğal beslenme destek ürünleri, hayatımızdaki modern beslenme noksanlıklarını tamamlayacak ek besinlerin gerekli kaynaklarını sağlayacaktır.

Eğer stressiz bir ortamda yaşıyor veya en azından stresle başa çıkmanın yolunu bulabiliyorsanız, günde en az 5-6 öğün hormonsuz veya katkı maddesi olmadan yetiştirilmiş sebze-meyvelerden yiyebiliyorsanız, sigara içmiyor, çevre ve hava kirliliğinin minimum olduğu bir ortamda yaşıyorsanız beslenme eksiklikleri sizin hayatınızın bir sorunu haline gelmemiş demektir.

Ama tüm bunlara cevabınız hayırsa sizi bekleyen sürekli yorgunluk, halsizlik, zayıf tırnaklar ve saçlar, dikkat dağınıklığı, cilt sorunları, enfeksiyonlara yatkınlık gibi pek çok problem olacaktır.

Dengeli beslenmede öğün atlamamak çok önemlidir.

Sağlıklı kalın… Sporla kalın… Allah'a emanet olun…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.