Takip Et
  • 12 Nisan 2017, Çarşamba

Nezle ve tedavi şekilleri

Sürekli Nezle Olmak

Sürekli nezle olmak, bünyeden bünyeye değişmektedir. Bazı bünyelerin sıklıkla hastalanmasından kaynaklı kış boyunca 7-8 defa nezle olmaları normaldir. Sürekli olarak bu rahatsızlığı geçiren bir insanın, yaşamında bazı sorunlar olacağı gibi başka hastalıklara yakalanma riski de çoğalacaktır. Bünyesi zayıf olanların mutlaka kendilerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Nezle, genellikle kapalı alanlarda daha çok bulaşmaktadır. Çok tehlikeli bir rahatsızlık olmasa da, ilk birkaç gün yüksek ateş ya da hapşırma gibi belirtiler, nezle olan birinin çok zor günler geçirmesine neden olacaktır.

Bulaşıcı bir rahatsızlık olduğundan, solunum yoluyla bulaştığından, özellikle kapalı alanlarda çok kalmamak gerekiyor. İnsanlarla temas etmek, öpüşmek ya da onların eşyalarını kullanmak sıklıkla nezle olunmasına neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanların yaptıkları uyarılarda sık sık elleri yıkamak ve temas halinde olmamak gerekiyor. Vücut direncinizi özellikle kış aylarında güçlendirdiğiniz zaman, nezleden korunabilirsiniz. Özellikle mevsimsel sebze ve meyveleri tüketmek, çok yararlı olacaktır. Bol bol sıvı tüketmek ve sulu yemekler yemenin de büyük faydası olacaktır. Alkol ve sigara tüketiminden kaçınıp, bol bol temiz hava almalısınız. Egzersize ağırlık verip hareketsiz bir yaşamdan kaçınmak gerekmektedir. Genellikle kağıt mendil tercih edip, başkalarından asla mendil almamalısınız. Elinizi, gözünüzle ya da burnunuzla temas ettirmemelisiniz.

Sürekli nezle olmak, herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilir. İlk iki gün yüksek ateş olacağından zor geçecektir. Ama sonraki günlerde hastalık daha hafif olacaktır. Çoğu hastalarda iştah kaybı görüleceğinden yemek yemekte çok büyük güçlük çekerler, canları hiçbir şey yemek istemezler. Hasta yemesine ve içmesine dikkat etmezse iyileşme süresi daha uzun sürecek, genellikle 7-10 gün arasında geçecektir. Nezle için herhangi bir aşı ya da ilaç bulunmamaktadır. Bazı durumlarda ishalde görülebilir. Bu durumlarda hastanın asla antibiyotik kullanmaması gerekmektedir. Antibiyotik sadece bakteri olan hastalıkları tedavi edebilmektedir. Nezle, virüs ile bulaştığından tedavi yerine virüsün çoğalmasına neden olabilir. Bir insan sık sık grip oluyorsa, alacağı önlemler sayesinde sağlıklı bir hayata kavuşabilir. Mevsiminde bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmelidir. Özellikle greyfurt çok iyi gelmektedir. Nefes alışlarınızda artık güçlük yaşıyorsanız ve öksürdüğünüzde balgam geliyorsa ya da nezle süreniz 10 günden uzun sürdüyse hemen bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Sporsuz ve sağlıksız kalmayın... Allaha emanet olun... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.