Takip Et
  • 13 Şubat 2014, Perşembe

Neden Spor?

Öncelikle bu soruyu kendimize sormalı ve net cevabını önce kendimize vermeliyiz.

Spor yapmalıyım, çünkü sağlıklı kalmak istiyorum.

Spor yapmalıyım, çünkü kilo vermek istiyorum.

Spor yapmalıyım çünkü...

Sizce bu soru hangi soru olmalı?

 

İnsan; çocukluktan yaşlılığa dek devam eden süreç te büyüyen, gelişen ve değişen bir varlıktır. Bu sürecin sağlıklı devamı için, hastalıklardan ve sakatlıklardan korunmak ve bunlara karşı dirençli olmak için dengeli “beslenme ve spor" hayati önem taşır. Yaşam kalitemizi yükseltmek ve hayata karşı dik durmak için bu iki altın kuralı unutmamak, hayatımızda mutlaka onlara yer açmak gerekir.

Öncelikle şunu da belirtmek gerekir ki, sporu bir hayat tarzı olarak benimseyip sürekli olarak yapmak gerekir. Malesef ülkemizde özellikle spor salonlarının tek işlevi sanki kilo verdirmek olarak görülmektedir. Kilo kontrolü sporun sayılabilecek en önemsiz işlevlerinden birisidir. Eski insanlar gibi günümüz insanı kaslarını kullanmamakta ve bu da kas kaybına neden olmaktadır. İnsan vücudu yaradılışı gereği sadece kullandığı kadar kas bulundurur. Siz de her yere arabayla gider, bütün gün oturur, eve asansörle çıkarsanız haliyle kaslarınız 25'li yaşlardan sonra günden güne küçülür ve yağ-kas dengeniz kaslarınızın aleyhine bozulur. Bunun önüne ancak düzenli egzersizle geçersiniz.

Fitness sayesinde kişiler sağlıklı, formda, dinamik ve genç kalmayı başarıyorlar. Spor yapan kişi iş hayatının sorunlarından uzaklaşıyor, uykusuzluk probleminden kurtuluyor ve kendisi ile baş başa kalabilme fırsatını yakalıyor. Beyinsel çalışmanın sonucu oluşan stres ve bedensel yorgunluk günümüzde profesyonelce hazırlanan spor programları ile gideriliyor.

Fitness çalışmalarının tansiyona bağlı hastalıları, kireçlenmeyi, nefes yolları ile ilgili birçok hastalığı önleyici özelliği vardır. Kandaki kolesterolü düzenlemede önemli yer tutar. Aynı şekilde duruş bozukluklarını ve omuriliğe bağlı rahatsızlıkları da önler veya giderir.

Fitness sayesinde kilo problemi doğru bir beslenme ile dengelenir.

Kan akımını artırıp, dolaşımı iyileştirir. Kalp, damar ve beyin damarsal hastalıklar riskini azaltır.

Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmasını sağlar.

Kan basıncını azaltır.

Şişmanlık riskini azaltır.

Sindirimi kolaylaştırır.

Egzersiz sırasında ve sonrasında metobolizmayı uyarır.

Solunum kapasitesini artırır

Koordinasyona olumlu etki yapar.

Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir.

Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar.

Dayanıklılığı ve direnci artırır.

Yorgunluk hissini engeller.

Hayat boyu ideal kiloda kalarak hem estetik, hem de sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin spordan geçmektedir. Sizlere ayrıca hatırlatırım ki, sporun tek amacı sizi zayıflatmak değildir. Spor salonları zayıflama salonu değildir. Sporun vücudunuza sayılamayacak kadar çok faydası vardır.

Kendiniz için haftada 3 gün sadece yarımşar saat vakit ayırın ve size uygun olan bir spordan başlayın. Bedeninize bu hediyeyi verin. Göreceksiniz kendinize dair çok şey değişecek.

Sporsuz yaşamayın ve yaşlanmayın, Allah'a emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.