Takip Et
  • 29 Ağustos 2015, Cumartesi

Doğru diyet yapmanın yolları

SAĞLIKLI BİR DİYET NASIL YAPILIR?

Sağlıklı ve doğru diyet uygulamak istiyorsanız hemen belirteyim öncelikle mutlaka bir diyetisyenden yardım almalısınız. Fakat siz ille de “ben diyetimi kendim yaparım” diyorsanız, sağlıklı ve doğru bir diyet için bunlara dikkat etmelisiniz ;

Her şeyin başında alınan fazla kilolardan kurtulmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için doğru diyet programının belirlenip, istikrarlı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Hızlı bir şekilde ve birden bire başlanıp çabuk bırakılan diyetler ise kişinin daha fazla kilo almasına neden olmakla kalmayıp, sağlık açısından da tehlikeli olabiliyor.

Vücut ağırlığının denetlenmesinde bir başka deyişle şişmanlığın kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük hayatta harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır.

Zayıflama diyetlerinde temel ilke ise besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanmasıdır. En sağlıklı kilo verme yöntemleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve doktor kontrolü ya da diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır.

Sağlıksız zayıflama diyetleri ise sadece vücudun düşük enerji almasını sağlamakta ancak vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller vb. besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde karşılayamamakta ve bu nedenle kısa ve uzun dönemde bireyde çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

SAĞLIKLI KİLO VERMENİN YOLLARI

Öncelikle aceleci olmayın ve diyet süresince kendi kendinizi strese sokmayın. Strese girmek diyeti bozmanıza sebep olur ve dolayısıyla diyetiniz başarısızlıkla son bulur. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için haftada 0.5-1 kilogram ağırlık kaybına yol açan, yavaş ve uzun sürede zayıflamayı hedefleyen diyetler tercih edilmelidir.

Diyete başladığınız dönemde ayda 3-4 kg (yüksek ağırlıkta başlayanlar için bu oran 5-6 kg’a kadar çıkabilmektedir) verilirken, geçen sürede kilo verme hızınızın azalacağını unutmayın. Bazen diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen hiç kilo veremediğiniz zamanlar da buna dahildir.

Bunun nedeni, metabolizmamız hep yaşamaya yönlendirilmiş olarak yaratılmış olmasıdır. Yani siz az besin tüketmeye, diyet yapmaya başladığınızda metabolizmanız bu durumu siz kıtlıktasınız diye algılamaktadır. Aldığınız kaloriyi azalttıkça o da size adapte olmakta, açlıktan ölmenizi engellemek için o da kendi harcadığı enerjiyi azaltarak sizin kilo vermenizi yavaşlatmaktadır. Bu yüzden diyete başlarken akılcı hedefler koyar ve her geçen gün ağırlık kaybetme hızınızın azalacağını bilirseniz motivasyonunuzu kaybetmezsiniz.

SAĞLIKLI DİYET NASIL YAPILIR ?

Diyetin karbonhidrat içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 50-55’ini sağlayacak şekilde hesaplanmalıdır. Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi karmaşık karbonhidratların tüketimi ise daha çok tokluk sağladığı için artırılmalıdır.

Diyetin protein içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 15’ini sağlayacak şekilde hesaplanmalı ve iyi kalite protein kaynaklarına yer verilmelidir.

Zayıflama diyetlerinin posa yani lif içeriği yüksek olmalı, posalı yiyecekler grubuna giren; sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli un ve kepekli ürünlerin kişinin midedeki sindirimini ve mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı ve ağırlık kaybetmesine yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

Sağlıklı bir ağırlık kaybı için günlük en az 2 litre su tüketilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana gibi besinlerdir. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir.

Zayıflama diyeti günde 3 ile 6 öğün arasında sık sık ve azar azar beslenmeyi sağlayacak şekilde planlanmalı ve besinler dengeli bir şekilde öğünlere dağıtılmalıdır. Sık aralıklarla beslenme gereğinden fazla yemeyi önler, acıkmayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır.

Yemekler pişirilirken de haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, aşırı yağ alımına neden olan kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.

Zayıflama diyeti yapılırken sadece besinlere dikkat edilmemeli, aynı zamanda günlük hayatta fiziksel aktivite arttırılarak harcanan enerji miktarının da artması sağlanmalıdır.

Zayıflama diyeti yapılırken şifalı bitkiler den de yararlanılabilir. Ancak kullanılan şifalı bitkilerin dikkatli seçilmesi ve bilinçli kullanılması çok önemlidir.

EN SAĞLIKLI ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ

– Hedef kilonuzu belirleyin

Kilo vermek isteyen birçok kişi sık sık diyete başlamakta fakat bir süre sonra pek çok farklı nedenle diyet programına sadık kalamamaktadır. Kişiyi günlük hayatında zorlamayacak, doğru planlanmış bir diyet programı sayesinde beslenme alışkanlıkları değiştirilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Diyete başlayanlar “Acaba kilo verebilir miyim, versem bu kilomu koruyabilir miyim?” gibi motivasyonu etkileyecek sorularla kendilerini yormamalıdır. “ilk ay 8 kilo veririm” gibi büyük hedefler koymak yerine gerçekçi hedeflerle ve kendilerini strese sokmadan diyete başlayabilirler. “Ayda 1 kilo versem bile yılda 12 kilo eder” diye düşünerek rahatlayabilir, yapabileceklerine inanarak ve kendilerini cesaretlendirebilirler.

Allaha emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.