Takip Et
  • 23 Ocak 2018, Salı

Halısahada yaşanan sakatlıklar

Her birey ne yazık ki haftada üç gün düzenli spor yapma imkanı bulamıyor. Son yıllarda toplumumuzda spor yapma oranı ne kadar artmış olsa da yinede gereken seviyeye henüz gelmiş değil.

Diğer taraftan şirketler arası, okullar yada sınıflar arası düzenlenen halı saha maçları hem günlük hayatın stresinden uzaklaşmak hem de bir fiziksel aktivite olarak oldukça popüler bir etkinlik. Gerek kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan halı sahalar gerekse özel halı sahalar bu açıdan insanların haftada bir gün de olsa sportif aktivite yapabildikleri sosyal mekanlar olmuş durumda.

 

Bununla birlikte neredeyse her maçta bir kişi küçük yada büyük bir sakatlık yaşıyor. Futbol takımlarını değerlendirdiğimizde profesyonel olarak yapılan ve belli hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilen futbol maçlarında bu kadar sakatlık söz konusu olmuyor.

Halı saha sakatlıklarını aslında üç ana başlıkta inceleyebiliriz. Fiziksel şartlardan kaynaklanan sakatlıklar, bireysel hatalardan kaynaklanan sakatlıklar ve diğer oyuncuların hatalı davranışları ile gerçekleşen sakatlıklar.

Fiziksel Şartlardan Kaynaklanan Sakatlıklar :

Çok kaliteli ve gerekli her tür donanımın olduğu halı sahalar kadar oldukça iptidai şartlar altında hizmet veren halı sahalarda mevcut.

Halı sahaların zeminlerinin belli yumuşaklıkta olması gerekiyor. Bunun içinde zemine kauçuk kırpıntısı gibi bir takım malzemeler kullanılıyor. Gerekli zemin çalışmalarının yapılmaması yada yetersiz yapılması sebebiyle diz, bilek, bel gibi noktalarda ciddi problemler olabiliyor. Bununla birlikte halı sahanın açık yada kapalı olması mevsim şartlarına göre oldukça önem taşıyor. Yine zemini düzgün olmayan tümsek ve çukurların bulunduğu zeminlerde de farklı sakatlıklar söz konusu olabiliyor.

Fiziki şartlarla ilgili diğer bir önemli konu ise halı saha da sporcular için uygun soyunma odalarının olması aksi halde spor yapılan terli kıyafetlerle halı sahadan ayrılınması da bazı problemlere davet çıkartabiliyor.

Bireysel Hatalardan Kaynaklanan Sakatlıklar

Başlıktan da anlaşılacağı gibi sporcunun kendi eksik/yanlış davranışlarından kaynaklanan sakatlıklarda söz konusu olabiliyor. Bunların başında yeterince ısınmadan spora başlamamak geliyor. Vücut yeteri kadar ısınmadığında aşırı yüklenmeler sonucunda eklem yerlerinde bazı problemler söz konusu olabildiği gibi (Halı sahalarda en çok menüsküs ve çapraz bağ gibi diz rahatsızlıkları gözükür) daha ciddi kalp ve damar problemleri de söz konusu olabilmektedir. Bunun yanında yeterince ısınmadan yapılan hareketler zaman zaman adelelerin zarar görmesine dahi sebep olabilmektedir.

Yapılan tüm sporlarda mutlaka ısınma yapılmalı ve aktivitenin sonu da soğuma ve gerdirme hareketleri ile tamamlanmalıdır.

Bununla birlikte kullanılan ayakkabı ve elbiselerin zemin ve mevsime uygun olması ve tekmelik gibi bazı koruyucu malzemelerin kullanılması da sakatlıkların önlenmesi açısından oldukça önemli.

Diğer oyuncuların hatalı davranışları ile gerçekleşen sakatlıklar

Profesyonel futbol takımlarında farklı yaş grupları ve bu yaş gruplarına uygun sporcular oynatılırken halı saha maçları genellikle yoldan geçenin davet edildiği maçlar şeklinde oluyor

Bu durumda farklı hırs, kondisyon ve yaş grubunda ki insanların birlikte spor yapmasını beraberinde getiriyor. Genç sporcuların hırslı ve hareketli oyunları zaman zaman çarpışmalara sebep olabiliyor. Bu durum genç sporcular tarafından tolere edilebilirken belli yaşın üstündeki sporcularda adale atması ve kırıklar gibi ciddi sonuçlar oluşturabiliyor.

Bol Sporlu günler dilerim. Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.