AyFm 100.5
  • 4 Kasım 2025, Salı 11:00

Selahattin Demirtaş kararı kesinleşti! AİHM'den Türkiye'ye ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nın eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki kararının yeniden incelenmesi yönündeki talebini reddetme kararı aldı. Bu ret kararıyla birlikte, AİHM'in daha önce verdiği ve Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin hak ihlali tespitini içeren ve derhal tahliyesini öngören hüküm kesinleşmiş oldu.

Adalet Bakanlığı, AİHM'in Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili verdiği ikinci ihlal kararına karşı, itiraz süresinin dolmasına bir gün kala hamle yapmıştı. Bakanlık, kararın AİHM'in en üst karar mercii olan Büyük Daire'de yeniden ele alınmasını resmi olarak talep etmişti. Bu talep, AİHM Sözleşmesi'nin yorumu veya uygulanması açısından ciddi sorunlar içeren başvuruların incelendiği Büyük Daire'ye başvurulması anlamına geliyordu.
 
KESİN HÜKÜM ARTIK YÜRÜRLÜKTE 

AİHM'in Türkiye'nin yeniden inceleme talebini geri çevirmesiyle, Demirtaş'a yönelik verilen hak ihlali tespiti ve tahliye kararı hukuken nihai aşamaya ulaştı.
Selahattin Demirtaş, 2016 yılının Kasım ayından bu yana cezaevinde bulunuyor. (ALİYE TAŞ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.