Takip Et

Çocuk hastalıkları arttı! Çocuklarda influenza ve RSV’ye dikkat!

tvDEN ekranlarında yayınlanan, gazeteci Emin Aydın tarafından hazırlanıp sunulan “Baş Başa” programının konuğu, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Alay oldu. Çocukların virüs ve bakterilere karşı en narin dönemde olduğunu söyleyen Uzman Doktor Rabia Alay, influenza ve RSV virüslerinin çocuklar üzerindeki etkileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Kış mevsiminde çocuk hastalıklarındaki artış hakkında konuşan Alay, “Çocuklar açısından alerjik rahatsızlıkların, viral enfeksiyonların çok arttığı bir dönemdeyiz” dedi. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Alay açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ÇOCUKLARDA BULAŞICILIK DAHA FAZLA”

“Hem okulların hem de salgının devam ediyor olması, influenzanın şuan tam mevsimi olması, çocuk hasta sayısını çok artırdı. Klinikte de ben hasta sayısında aynı şekilde artış görüyorum. Sömestr sonrası bu salgının azalacağını düşünüyorum. Viral enfeksiyonlar çocuklarda daha sık görünüyor erişkinlere göre. Yetişkinlerde enfeksiyon geçiriliyorsa yarısı bakteri yarısı virüs gibi düşünebiliriz. Çocuklarda bu durum şöyle; virüsler yüzde 90 hastalık yapıcı bir etken oluyor çocuklarda. Bu durum çocukları biraz hızlı hırpalıyor. Çocukların bağışıklıkları yeni yeni oluşmaya başladığı için, bu dönemde hasta olmaları çok normal. Viral enfeksiyonları art arda geçiriyor çocuklar. Bir de COVID döneminde çocuklar çok kapalı kaldı. Ondan sonraki dönemde birkaç hastalığı bir anda geçirmeye başladılar. Bunun çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çocuklarda el yıkama alışkanlığının çok fazla olmadığını da düşünüyorum. Bu da ister istemez bulaşıcılığı artıyor. Erişkinler bu durumda biraz daha kendini koruyabiliyor ama çocuklarda bu durum farklı maalesef.

AŞIRI STERİL OLMAK DA HASTALIĞI ARTIRABİLİR Mİ?

Bence alerjik reaksiyonları da artıyor. Bunların hepsi, bağırsak florasının desteklenmesinden. Yani, ne kadar erken dış dünyaya uyum sağlarsak veya ona bir cevap üretirsek bu hastalık kısmını o kadar erken yaşıyoruz. Ama çok korunan çocuklarda viral enfeksiyonlardan ziyade alerjik hastalıkların daha fazla olduğuna yönelik çalışmalar da var. Ne kadar çok kapalı tutmaya çalışırsak, biz aslında hastalığı o kadar çok çağırmış oluyoruz. Bana bazı aileler gelip ‘ hocam kreşte/anaokulunda çok hasta oldu. Biz yollamak istemiyoruz’ diyor. Ben de onlara cevaben aynı hastalığı ilkokulda çarpı 2-3 oranında artarak yaşayacaktır diyorum. Bu kaçabileceğimiz bir şey değil.

MEVSİM HASTALIKLARINDA HANGİLERİ ÖNE ÇIKIYOR?

Şuanda çocuklarda çok fazla aldığımız şikayet düşmeyen ateş ve öksürük. Bu ikisi şuanda en fazla görülen durum. Yaptığımız testlerde beta pozitif hastalar geliyor. Beta yani bakteri. Geçen seneye kıyasla bu yıl çok fazla diyebilirim. Şuanda influenza (nezle-grip) çok fazla var, RSV çok fazla var. RSV küçük bebeklerde yani 2 yaş altında, çok hızlı akciğer enfeksiyonu yapan virüsler. Bunlar iyi tedavi edilmezse kalp rahatsızlığı yapıyor. Kalp kapaklarını ve kaslarını tutuyor. Bunun kesinlikle iyi tedavi edilmesi gerekiyor. Bu arada influenzanın çok ağır bronşit yaptığına yönelik çalışmalar var. Bu dönemde de akciğer enfeksiyonu yapmaması için gereken önlemlerin alınması lazım.

ÇOCUKLAR HASTA OLMAMASI İÇİN NASIL KORUNMALI?

Burada en önemli şey aslında çocuğun hem hijyeni, beslenme takviyeleri, vitamin alımları bu dönemde artırılmalı. Viral enfeksiyonlarla savaşta, vücutta çok fazla su kullanılıyor. Bu nedenle sıvı alımı kesinlikle artırılmalı. Eğer çocuklarda uyku ile ilgili sıkıntı varsa, uyku düzeni tam oturmuş değil ise bu dönem uykularını daha iyi almaları, iyi beslenmeleri, sıvı takviyelerini bol almaları, belki bitkisel destek bir şeyler almaları, burun temizliklerini iyi yapmaları, hasta kişilerin içlerine çok fazla girmemeleri, kapalı alanlarda örneğin AVM’lerde bulunmamaları gerekiyor. Bunlar koruyucu kısım. Bunlara rağmen hasta olduysa çocuk, hastalığın ilerlememesi için önemli.” (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.