Karacasu’da asırlardır hizmet veren Mete Ticaret, yaptığı helvalarla ününe ün katıyor. Helvacı Hacı Süleyman Efendi’nin 200 yıl önce kurduğu işyerini bugün Adnan Mete (64) işletiyor. Mete, helvacılığın ailelerinde babadan oğula geçerek devam ettiğini söyledi.
Karacasu’nun tek helvacısı olan Mete Ticaret, kurulduğu günden bu güne yarattığı tatlarla adını duyurmaya devam ediyor. Helvacılık mesleğinin babadan kaldığını belirten Adnan Mete, 12 yaşında çırak olarak işe başladığını bildirdi. Helva yapmanın sabır ve emek işi olduğunu söyleyen Mete, sözlerine şöyle devam etti:
“Ailemiz yaklaşık 200 yıldır helvacılık işiyle uğraşıyor. Dedelerim Karacasu’da yıllarca helvacılık yapmış. İlk olarak Helvacı Hacı Süleyman Efendi başlatıyor. Onun doğum tarihi ve ne zaman başladığı bilgisine ulaşamadık. Daha sonra doğum tarihi 1838 olan Mehmet Ali Efendi sürdürüyor. Arkasından Mustafa Mete, Emin Mete ve babam Yalçın Mete devralıyor. Babamın yanında da ben yetişiyorum. 6’ncı kuşak olarak bu mesleği sürdürüyorum. Küçük yaşlarda babamın yanına gelerek bu mesleği öğrendim. küçüklükten bu işin içinde olunca başka bir meslek yapmak istemedim. Yüzyıllardır devam ettirdiğimiz bu mesleği ve tadı oğlum da yapsın isterim."
“KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ”
Adnan Mete, Denizli ve Aydın’dan daimi müşterileri olduğunu, işini titizlikle yaptığını belirtti. İş yerinde hazırladığı susamlı helvanın yanı sıra tahin helvası, yaz helvası gibi çeşitli helvalar ürettiklerini anlatan Mete, "Asırlık hizmeti biz devam ettiriyoruz. İlçenin tek helvacısı olduğunu için herkes benden alışveriş yapar. Sadece Karacasu değil Denizli’den ve Aydın’dan da müşterilerimiz gelir. İşimi severek yapıyorum" diye konuştu.
Dededen kalan iş yerini ve mesleği ayakta tutmaya çalışan Mete, helvacılık mesleğinin zor olduğunu, susam helvası için kıvamın çok iyi ayarlanması gerektiğini bildirdi, “Susam helvası yapmak zahmetlidir. Sakız kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz, daha sonra susamla beraber ince ince helvasını açıyoruz. Rutubetsiz ortamlarda aylarca durabilen bir helva çeşididir” dedi.
“HELVA MİDE DOSTU”
Helvanın protein, kalsiyum, demir ve diğer mineraller bakımından zengin olduğu söyleyen Adnan Mete, çocukların ve gençlerin beslenmesinde tercih edildiğini belirtti. Mete, helva karışımındaki susam yağı ve şekerin mide rahatsızlıklarına yararlı olduğu için doktorlarca hastalarına tavsiye edildiğini ifade etti, “ Zengin protein, yağ ve şeker içeriğiyle helva ince lif yapısına bağlı olarak lezzetli mide dostu bir besin maddesidir. Gün ışığından uzak, oda sıcaklığında ağzı kapalı olarak muhafaza edildiği sürece helvalarda hiçbir bozulma, kaymaklanma ve yumuşamaya rastlanmaz” diye konuştu. Eşinin de kendisine yardım ettiğini bildiren Adnan Mete, “Ailecek bu işi yapıyoruz. Eşim de zamanının büyük bir bölümünü bana yardım ederek geçiriyor. Eşime ve oğluma bu mesleğin inceliklerini öğretiyorum” dedi.
“TAMAMEN DOĞAL ÜRÜNLER”
Mete, helva ve helvacılığın eskisi kadar bilenen bir meslek olmadığını vurgulayarak, “Bu tür şekerleme ürünleri fabrikasyona dönüşmüş durumda, ama biz asırlardır doğal ürünlerle hizmet veriyoruz. Bunlar bizim el emeğimiz. Fabrikalar helva üretmeye başlasa da çok şükür biz de kazanıyoruz. Herkes Karacasu’ya gelip bu asırlık tadı tatsın istiyoruz ” dedi.
(AZİZ ÖZDEN-ÖZGE SÖNMEZ)
























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.