Takip Et
  • 14 Mart 2017, Salı 07:00

Aydınlıları balığa doyuruyor

Efeler Zafer Mahallesi’ndeki Egemenlik Caddesi üzerinde Yusuf Turgut tarafından 6 yıl önce hizmete açılan Balıkçı Yusuf Usta, Aydın’da günlük taze balık satışının da yapıldığı, alakart tarzı konsepte sahip restoranında yılda yaklaşık 40 ton balık satışı gerçekleştiriyor. 

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Altı yıllık süreçte Denizli’ye dek uzanan geniş bir müşteri portföyü kazanan, alkolsüz restoran olmasına karşın benzersiz meze çeşidi ve günlük taze deniz ürünleriyle Aydınlı vatandaşların damak tadına eşsiz lezzetler sunan Balıkçı Yusuf Usta’nın artık markalaştığını söyleyen Yusuf Turgut, ''İlerleyen süreçte Aydın’ın bazı ilçelerinde yeni şubeler açmayı düşünüyoruz. Ayda ortalama 40 ton civarında balık satıyoruz'' dedi.

“AYDIN’DA BALIK RESTORANI KONUSUNDA CİDDİ BİR AÇIK VARDI”
1997 yılında Marmaris Yat Limanı’ndaki bir otelde bulaşıkçı şefi olarak meslek hayatına atıldığını ve 15 yıl boyunca bazı sahil restoranlarında balık ustası olarak çalıştığını söyleyen Yusuf Turgut, “2004 yılında Marmaris’ten ayrıldım. Aydın ve İzmir’deki balıkçılarda çalıştım, yani işin çekirdeğinde yetiştim.  Amcam ve aynı zamanda ustam Medeni Turgut,  1997-1998 yılında Marmaris’te balık aşçısı olarak birincilik belgesine sahip oldu. Kendisinden ve diğer amcam Adnan Turgut’tan mesleğin inceliklerini öğrendim.  Aydın’da balık restoranı konusunda ciddi bir açık vardı. Bu işi alakart tarzı balık restoran şeklinde yapılmaması nedeniyle bana gün doğdu ve bu işletmemizi 2012 yılı başında hizmete açtık” diye konuştu. 

 

“KENDİMİZE ÖZGÜ MENÜ ZENGİNLİĞİMİZ VAR”
Aydın’da birçok esnaf, iş adamı tanıdığı olduğunu ve kendisinin ustalığını iyi bildiklerini söyleyen Turgut, “Turizm sektöründeki finansal birikimimizle yola çıktık ve bu iş yerimizi açtık. Bu iş, öyle sıradan bir insanın yapabileceği bir alan değil. Bu işi gerçekten ustaysanız yapabilirsiniz. Bu meslekteki inceliklere bakacak olursak, örneğin bir barbun balığının hangi ısı derecesinde pişeceğini bilmek önemli bir husustur. Yine kaç gramlık levrek ve çupranın fileto olacağını bilmek de önemli. Balığı gelişigüzel pişiremezsiniz. Her balığın kendi aşçısı vardır. Benim tanımadığım ve pişiremeyeceğim bir balık yok. Allah nasip ederse önümüzdeki sene, vitrinimize karışık deniz ürünleri tabakları koyacağız. Kendimize özgü karides güvecimiz var. Aydın’daki ustalar bilmeyebilir. Hamdolsun karides güvecimiz tuttu. Karides güvecimizi demir tavada özel bir teknikle pişiriyoruz. Yine tantuni tavasında pişirdiğimiz hamsiler ve sarımsaklı tereyağlı tavası olsun, buna benzer kendimize özgü yaptığımız helva bizi biz yapan menülerdir” dedi. 

 

“MEKAN KONSEPTİMİZİ SAHİL RESTORANLARA ÖZGÜ OLARAK SENTEZLEDİK”
İş yerinde tamamen akrabalarında oluşan 24 personel istihdam ettiklerini söyleyen Turgut, “Mutfakta 4 usta, 2 bulaşıkçı, salonda 8 garson ile komi, tezgahtar ve 4 profesyonel balık temizleyicimiz var. Hijyene çok önem veriyoruz. İnsanlar işletmemizi açtığımızda temizliğimizi görüp de geldiler. Genel itibariyle temizliğe çok önem veriyoruz. İşletmemizi gerek dekoratif gerekse iç mekan olarak dizayn ederken, Bodrum Turgutreis, Marmaris İçmeler, Didim ve Kuşadası Güzelçamlı’daki sahil restonların konseptini sentezledim. İki katlı işletmemizde toplamda 400 metrekarelik bir alanda hizmet veriyoruz. İşletmemizde çalışan Adnan Turgut ustamız, aynı zamanda kebapçı ustası. Balığı Aydın’da ondan daha iyi pişirecek başka bir ustanın olduğunu düşünmüyorum. İşletmemizde çalışan olarak her birimiz birbirimizle akrabayız. 5 yıllık süreçte Denizli’ye dek uzanan müşteri ağımız oluştu” diye konuştu. 

 

“NAZİLLİ BELEDİYE BAŞKANI HALUK ALICIK MÜDAVİMLERİMİZDENDİR”
Altı yıllık süreçte lezzetinin tanınmasıyla birlikte müşteri portföyünün alt ve üst kesimden birçok insanı kapsadığını söyleyen Turgut, “Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık müdavimlerimizdendir. Sağolsun açtığımız günden bu yana desteklerini esirgemediler. Gerek lezzetimiz gerekse müşterilerimizin teveccühü ile müşteri portföyümüz günden güne genişliyor. İleride Aydın’da diğer ilçelerde de şube açmayı düşünüyoruz. Aydın’da akademisyenler, emniyet, adliye camiası, en alttan en üst kesime kadar geniş bir müşteri ağımız var. Sunum tarzı, konsept ve lezzetin yanı sıra aile işletmesinin olması da sanırım bizi sevdiren bir başka husus” dedi. 

 

“BALIĞIN YÜZDE 60’INI İZMİR’DEN ALIYORUZ”
Genel olarak bu sene balığın sıkıntılı olduğunu söyleyen Turgut, “Bu sene palamut bolluğu oldu. Bu durum 8 senede bir olur. En bol palamut sezonunu yaşadık. Bu da hamsiyi vurdu, hamside kıtlık çektik. 4 ay oldu, yeni yeni hamsi bollaşmaya başladı. Hamsi bu sezon birçok sefer buzhaneden çıkarıldı çünkü yetişmediği günler oldu. Balıkhanede bize söylenene göre; bu sezon, son 30 yılın en pahalı sezonu. Sonuç olarak her balık kendi başına bir menüdür. Çeşit olarak satışa sunduğumuz balıklar mevsimseldir. Mesela çinekopun kendi zamanında bir tadı vardır. Barbunun yine kendine özgü bir tadı vardır ve mevsimseldir. Balık mevsimine göre kendi lezzetini kendi tayin eder. Balıklarımızı genelde İzmir Kaynaklar ve Marmaris Armutalan’da bulunan Turgutreis adlı bir şubemizden temin ediyoruz. Yine Datça’da da trollerin yanaştığı, balık aldığımız limanlar var. Balığın yüzde 60’ını İzmir’den, yüzde 40’ını ise Marmaris’ten alıyoruz. Aydın’daki balıkçı kooperatifleri de İzmir’deki balıkhaneye çalışıyor. Dolayısıyla Aydın’da üretilen balıkları da satışa sunuyoruz” diye konuştu. 

 

“AYDA 40 TON BALIK SATIŞA SUNUYORUZ”
Aydın’da ilk kez alkolsüz bir restoranda kendilerine özgü bir meze menüsü hazırladıklarını söyleyen Turgut, “Alkol yok ama meze var. Günübirlik meze çeşitlerimiz çıkıyor. Menümüzde 15’e yakın mezemiz var. Mesela patlıcan şakşuka, mantar salatası, deniz börülcesi, haydari, biber közlemesi ve pancar turşusu mezelerimiz, en çok rağbet gösterilenler. Deniz börülcesini müşterilerimize özellikle tavsiye ediyoruz. Ayda ortalama 40 ton taze balık satıyoruz. Balıklarımız, günlük olarak geliyor ve taze olarak satışa sunuyoruz. 6 yıllık işletmemizde bir gün olsun, balığımızın bayat olduğunu söyleyeni daha duymadım. Kendi yemediğimizi yedirmemek, en önemli kriterlerimizdendir” dedi. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.