Takip Et
  • 5 Nisan 2016, Salı 12:40

Aydın'a özgü bir tat: Sabuniye lokumu

Aydın’da 48 yıldır sabuniye lokumu yapan Dilaver Yaman (62), bu geleneksel tadın artık kaybolmaya yüz tuttuğunu, Aydın için önemli bir değer olan sabuniye lokumunu yeni neslin bilmediğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’a özgü tatlardan biri olan sabuniye lokumunun tarihini çok eskiye dayandığını belirten Yaman, bu tadın Osmanlı saraylarına da girdiğini kaydetti. Sabuniye lokumunun un, su ve fıstıkla yapıldığını kaydeden Yaman, “İçine şeker, tereyağı ve nişasta konuluyor. Sabun gibi sert bir kıvama geliyor. Sertliği, içine konulan çiftte kavrulmuş fındıktan kaynaklanıyor. Bu yüzden adı sabuniye lokumudur” diye konuştu. Lokum ve tatlı yapımına 1968 yılında başladığını söyleyen Yaman, “1978’de kendi dükkanımı açtım. Artık bu işi oğluma devrettim. Fakat bu işten kopmam mümkün değil. Lokum, baklava, sabuniye, tarçın, somata, helva, tahin ve pekmez üretiyoruz. Elim tutuncaya kadar bu tatları insanlarla buluşturmayı sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.

“ÇOK MEŞAKATLİ İŞ”

Sabuniye lokumunun yapım aşamasından söz eden Yaman, sözlerine şöyle devam etti: “Malzemeleri içerisine koyduktan sonra, karışım yaklaşık iki buçuk saat kaynatılıyor. İçerisindeki su, çekmeye ve sertleşme başlayınca kazan kaldırılıp lokum hamuru özel tahta kaplara alınıyor. Bu kaplar içerisinde lokum bir gün bekletilir daha sonra kesim işlemi yapılır. Şimdilerde teknolojinin gelişmesiyle her şey makineyle oluyor fakat ben halen bıçakla kesim işlemi yaparım. Doğallığından hiçbir şey kaybetsin istemiyorum. Sabuniye lokumunun tadı tereyağı ve çiftte kavrulmuş fıstıklarından gelir.”

“ŞİMDİKİ NESİL SABUNİYE LOKUMUNU PEK BİLMEZ”

Sabuniye lokumunun şimdiki nesil tarafından pek bilinmediğini söyleyen Yaman, “Eskiden kız istemelere, cemiyet ve bayramlara bu lokumdan götürülürdü. O zamanlar aranan bir lezzetti. Artık her yere çikolata gidiyor. Aydın’a özgü bu lezzetin kaybolmasını istemiyoruz. Yerel ürünlerimiz ve tatlarımıza sahip çıkılmalıdır” dedi. (ÖZGE SÖNMEZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.