AyFm 100.5
  • 28 Temmuz 2015, Salı 10:40

Hemşin Türkiye standartlarında

Aydın’da 1993 yılında Durmuş Bulut tarafından kurulan Hemşin Unlu Mamüller, bugün Efeler İlçesi’nde 3 şubesiyle Aydınlılara hizmet veriyor. Durmuş Bulut (49), 1980 yılında amatör olarak başladığı pastacılık mesleğini Hemşin Unlu Mamülleri’yle profesyonel olarak devam ettiriyor.

13 yıl pastanelerde, 5 yıldızlı otellerde pastacılık yaptıktan sonra 1993 yılında kendi işini kuran Durmuş Bulut, yenilikçi dünya standartlarındaki ürünleri, malzemeleri, ekipmanları kullanarak bu işi devam ettiriyor. İşletmeci Bulut, ''Dünyayı takip ediyoruz, çıkan yeni ürünleri kullanmaya, denemeye, sunmaya çalışıyoruz. Biz bu işi önce mesleğimiz olduğu için, daha sonra da ticaret için yapıyoruz. Aydınlılara Türkiye standartlarında ürün sunuyoruz. Pastacılık dünyanın her yerinde iş bulunacak bir alan. Gelişmiş, gelişmemiş her ülkede pastacılık yapabilirsiniz. Ancak zordur. Gecesi, gündüzü, bayramı, seyranı yoktur. Sanat ister, sevmek ister, fedakarlık ister. 36 yıldır bu işle uğraşıyorum. Artık mutfakta değilim. Öğreticiyim, araştırıyorum, uygulatıyorum'' dedi.

"ŞEKER HAMURU PASTALARIN GÖRSELLİĞİNE ALDANMAMAK LAZIM"

Doğum günleri, nişan ve özel günler için sipariş üzerine pastalar yaptıklarını belirten Durmuş Bulut, çocukların doğum günlerinde tercih edilen şeker hamuruyla yapılan araba, uçak ve benzeri şekillerdeki pastaların badem ve şekerden yapılması gerektiğini söyledi. Bulut, ''Bir sürü şeker hamuru var. Doğru olanı badem ve şekerden yapılmasıdır. Biz bu şekilde yapıyoruz. Çoğu yerde nişastayla şeker kullanılır ve nişastayla yapılan pastaların görüntüsü biraz daha güzel olur. Ancak onların tadı tartışılır. Görseline bakıp aldanmamak lazım'' dedi.

DONDURMAYI DA KENDİLERİ ÜRETİYOR

Hemşin’in ürün gruplarında yer alan dondurma da, yaz aylarında özellikle çocuklar tarafından çok sık tüketiliyor. Gıda denetim uzmanları ve özel denetimlerin çalışmalarında şimdiye kadar herhangi bir ceza veya uyarıyla karşılaşmadıklarını ifade eden Hemşin Unlu Mamülleri sahibi Durmuş Bulut, vatandaşın sağlığını her şeyden üstün tuttuklarını, yıllardır yapılan denetimlerde dondurmalarında da hiçbir bakteri çıkmadığını dile getirdi.

300 YILLIK BİR SERÜVEN

Doğu Karadeniz'in en yüksek dağını mesken tutmuş Hemşinliler, geçmiş yıllarda Rusya, Polonya, İran gibi ülkelere giderek bu ülkelerde pastacılık, fırıncılık, lokantacılık mesleklerini öğrenmiş. Bu yüzden Hemşinliler bu göçle birlikte bugün Türkiye'de en çok bilinen pastane ve fırınların sahibi olmuş. Aslen Rizeli olan Durmuş Bulut'un büyük dedesi Mustafa Bulut da Osmanlı döneminde, o zamanın şartları gereği Çamlıhemşin'den Rusya'ya göç edenler arasında. O ülkelerde pastacılık sektörü önemli bir yere sahip olduğu için o alanda işe başlamış. Rusya'da çıkan huzursuzluklar ve savaştan dolayı tekrar ülkesine dönüp, öğrendiklerini Rize'de devam ettirmiş. Böylece pastacılık sanatı bugün, nesilden nesile, dededen toruna geçmiş. (ESRA MUTİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.