Takip Et

SON DAKİKA

“Buharkent jeotermalle ısınacak”

20 Nisan 2022, Çarşamba 11:29

     


tvDEN'de gazeteci Emin Aydın, Serhan Seyhan ve Servet Töz'ün hazırlayıp sunduğu Kriz Masası programının konuğu Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol oldu. Buharkent'e dair faaliyetlerinden söz eden Erol, “Gelecek kış Buharkent jeotermalle ısınacak” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Buharkent’e kurulan Organize Sanayi Bölgesi’nden bahseden Erol, “Buharkent’te Organize Sanayi Bölgesi üzerinde çok emeğimiz olan en büyük yatırımımız ve burada çok fazla ilerleme kaydettik. Orada 198 tane kamulaştırma yaptık. Kamulaştırmanın ne olduğunu bilenler bunun ne kadar büyük bir iş olduğunu bilirler. Türkiye’de Organize Sanayi’de kamulaştırmalar ortalama 8 yıl sürermiş. Biz ise, mahkeme süreçleri de dahil olmak üzere 3-3 buçuk senede bitirdik. Çok şükür bütün yerler doldu. Yatırımcılar aslında yatırımlarını yapacaklar. Fakat uygun şartları bekliyorlar. Bu konuda kenti yönetenlerin büyük sorumluluğu var. Çünkü siz gerekli şartları sağlarsanız müthiş yatırımcılar gelir. Buharkent OSB doldu. 800 küsür dönüm brüt arazimiz var. Bunun 670 dönümünü sanayi bölgesi oluşturuyor. Yeşil alanlar, yollar hepsi doldu. Yine bu kadar yerimiz olsa 1 ayda dolacağını net bir şekilde söyleyebilirim. Bu ülkenin yatırımlara ihtiyacı var. Biz Belediyelere de oldukça fayda sağlıyor. İller arasında vergi gelirlerinden alınan pay farklıdır. Örneğin en büyük payı İstanbul, Kocaeli gibi yerler alır. Aydın burada orta sıranın da altında yer alır. Bu noktada yatırımların buraya gelmesi biz belediyeler açısından çok iyi olacaktır” dedi.

“İLK DEFA BİR BAŞKAN KİTAP İSTEDİ”

Erol, “Bizim imar planımıza baktığınız zaman yapılaşmamız alan çok fazla. İmar planımız şu an 35 bin nüfusu barındırabilecek bir kapasitede. O yüzden çok şükür ki imar ile ilgili bir sorunumuz yok. Biz 2014’te Buharkent’e aday olmuştuk ve o tarihten önce gerçekten yapılmış hiçbir şey yoktu. Sıfırdan yaptık diyebilirim. Sosyal alan ve yeşil alan neredeyse hiç yoktu. Biz bunların hepsini iki katına çıkarttık. Öncesinde kişi başı 6 metrekare iken şimdi 13 metrekare. Yüzme havuzumuz, kütüphanemiz, sosyal tesisler, mesire alanı gibi birçok yer yaptık. Aydın’ın ilçeleri içerisinde ne güzel kütüphane bizim. Şu an 2 bini geçkin abone sayımız var. Fakat her ay okunan kitap sayısı 10 bini geçti. Biz kütüphanenin yerini tahsis ettik, her türlü donanımı sağladık ve Kültür Bakanlığımızdan rica ettik. İlk önce ben başkan yardımcısı ile görüştüğümde eski bir kütüphanemiz için kitap istedim kendilerinden. Yaklaşık 10-15 adet kitap yolladılar. Fakat hiç yeterli bir sayı değildi bu. ‘Ben de alırdım bu kadar kitabı’ diye düşündüm kendi içimden. Başkan yardımcısı kitap talebim karşısında ‘İlk defa bir başkan kitap istedi. Genelde parke isterler’ dedi. Kütüphanemiz gerçekten çok güzel oldu. Güncel bütün yayınları içeriyor. Geceleri dahi 30-35 kişi kütüphanede oluyor” diye konuştu.

“BELİRSİZLİKLERLE DOLU ÖNGÖRÜLEMEZ BİR DÖNEMDEYDİK”

Seçim dönemi Pazar yeri vaadinde bulunması ile ilgili Erol, “Bizim kendimize ait bir alanımız yoktu. Biz de pazarın başka yere taşınmasını istemedik. Pazarın lokasyonu itibariyle konuşlanmış bir esnafımız var. Pazar Cuma günleri kurulur ve esnafın bu Cuma günleri elde ettikleri gelirler diğer günlerden daha fazla olur. Bunun sebebi ise pazarın bir cazibesi ve potansiyeli olması. Dolayısıyla pazarı Buharkent’in dışına taşımamız, oradaki esnafların tamamının yok olmasına ve gelirinin düşmesine sebep olur. Biz de bu duruma razı olmadık. Buharkent’te pazarın kurulduğu meydanın hemen yanında eski bir okul vardı. Milli Eğitim’den oranın yerini talep ettik. Fakat Milli Eğtim’den onay almak çok zor. Orayı okul yapmak haricinde bir kullanım için vermeyeceklerini belirttiler. Kaç defa bakanlar ile görüştük. Bakanlar değişti fakat bizim işimiz çözülmedi. En sonunda tamam deyip 24 derslikli bir okul yaptık. Öğrencilerimiz eğitim ve öğretimlerine geçen sene başladılar. Ayrıca o eski okulun tapusunu biz aldık. Takas yaptık. Karşılığında Pazar yeri yapacağımız yerin tapusunu da aldık. Bu bahsettiğim eski okulu yıktık ve ihalesini de aldık. O dönemlerde belirsizliklerle dolu, öngörülemez bir dönemdeydik. Aralık ayında enerji ve gıda fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle ihaleye katılan olmadı. Bu durumu fırsat bilip pazar yerinin altına otopark yapmaya karar verdik. 100 araçlık bir otopark yapıyorduk, 200 araca çıkartık 1 kat daha inmeye karar verdik. Bu proje dolayısıyla yeniden revize ediliyor şu an” dedi.

“BUHARKENT HALKI JEOTERMAL SAYESİNDE ISINACAK”

Buharkent ile ısınması ile ilgili Erol, “1 Nisan’dan itibaren doğalgaza zam geldi. Seneye çok daha yüksek miktarlar göreceğiz. Yıllık verilen kömür parasından çok daha az bir ücrete Buharkent halkı jeotermal sayesinde ısınacak. Haziran ayında kazmayı vurursak 2022 Kasım ya da Aralık ayında projenin hayata geçmesi mümkün. Biz bir şirket kurduk. Borular ve malzemelerin alım ihalesi ile ilgili düşünmememiz gerekecek. Ülkemiz jeotermal açıcından dünyada çok önemli bir yerde. Aydın ise Türkiye’de jeotermal açısından çok değerli. Fakat bu durumu iyi bir şekilde değerlendiremiyoruz” diye konuştu. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler