Takip Et

SON DAKİKA

“Tralleis, turizme açılarak Aydın’a hayat verebilecek bir alanken terk edildi”

24 Mayıs 2022, Salı 18:30

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. Kemer mahallesi, Tralleis ve Aydın’ın genelinde yapılması gereken birçok projeden söz eden Aksu, “Tralleis, turizme açılarak Aydın’a hayat verebilecek bir alanken terk edildi” dedi.

Aksu, “Bizim 20 sene önce bıraktığımız Efeler, hemen hemen büyük ölçüde sorunları çözülmüş ancak kentsel dönüşümünü tam anlamda bitirmemişti. Kentsel dönüşüm için de AYKONUT Kooperatifini kurmuştuk. Bizden sonra devam ettirirler ve Aydın’ın kentsel dönüşümü tamamen sağlanır, A’dan Z’ye bir ucundan bir ucuna tamamen modern bir kent haline gelir diye düşünmüştük. Ama bizden sonra maalesef bütün projelerimizi terk ettiler, sabote ettiler, dereyi tersine akıtmaya kalktılar. Vatandaşı da mağdur ettiler, şehri de mağdur ettiler” dedi.

“KEMER BULVARI’NI GENİŞLETEREK TRALLEİS’E KADAR BÜYÜTEN BİR PROJEMİZ VAR”

Kemer mahallesi ile ilgili Aksu, “Biz, Kemer mahallesine müdahale ettik. Oradaki genel evleri kaldırmak, mahallenin kaderini değiştirdi. Bu gerçekten çok önemli bir olaydı. İmajı ve kaderi değişti. Mimar Sinan mahallesinin kurulmasının önü açıldı. Daha önce Kemer Mahallesi sınırları içerisinde yer alan AYKO’yu kurduk. AYKO, başlı başına bir şehir parçası, mükemmel bir doku. Fakat Kemer’in esas merkezi olan Kemer Cami ve çevresindeki bölge eski dokuda kaldı. Bir de göçmen evleri adını verdiğimiz, devlet tarafından teşvik edilmiş olan evler çok çağ dışı kaldı. Çakırlar Deresi yatağında Aydın’ın tek gecekondu bölgesi kaldı. Gecekondulaşmış bölge temizlenemedi. Neden? Çünkü sit alanı. Bahsettiğim bütün bu alan sit alanı olduğu için sıra onlara bir türlü gelmemişti. Şimdi hazırladığımız proje, sit alanı olmasını ve içerisinden fay hattı geçiyor olmasını da dikkate alarak hazırladığımız bir proje. Çakırlar dere yatağı, tamamen gecekondu işgalinde. Gecekondu derken, artık nizamileşmiş. Fakat derenin yatağının tam içerisinde. Hem sel riski altında hem de aşırı düzensiz bir doku. Kemer mahallesini, Mimar Sinan mahallesi gibi komple, baştan aşağı, bütün sokaklarını bulvara dönüştürmek suretiyle ciddi bir mahalle haline getiren bir proje hazırladık. Ama en önemlisi, Kemer Bulvarı dediğimiz, bizim açtığımız, güzel parkı ve bahçesi olan Tralleis’e çıkacak olan daracık bir bölge. Kemer Bulvarı’nı genişleterek Tralleis’e kadar büyüten bir projemiz var. Yani bu dar yol önemli bir yol. Aydın’ın kuzey köy yolu. Orayı bulvar haline getirip, Kemer mahallesinin dokusunu tamamen modernize eden bir proje hazırladık. Bunun için ben Kemer Mahallesi sakinlerine çok teşekkür ediyorum. Beni davet ettiler. Kendileriyle uzun uzun görüştük, konuştuk” dedi.

“ORADAKİ ARSENAL YAPI DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR YAPI”

Aksu, “ Göçmen evleri için de güzel bir proje hazırladık. Burada ikinci önemli husus, Kemer mahallesindeki benim yapmış olduğum parkın ortasında dönerli bir kavşak var. Kemer kavşağı değil, ikinci bir kavşak. O kavşaktan itibaren, Tralleis’e kadar kazı çalışması yapmak suretiyle eski Roma yolunu ortaya çıkartarak bir yaya yolu inşa etmek. Bu çok önemli. Tralleis’e gelecek olan turistler orada duracaklar. Oraya geniş bir otobüs parkı ve turistik reyonlar koyacağız. Günde en az 5 bin kişinin bu yoldan yürüyerek Tralleis Antik Kenti’ne çıkabileceğini düşünüyoruz. Biz bu kazıyı 1999 yılında başlatmıştık. Orada bir cephesinde villalar olan Roma yolunu ortaya çıkartmıştık. Maalesef bizden sonra Tralleis kazısını da terk ettiler. Tralleis çok önemli bir merkez. Çok önemli yapı unsurlarına sahip. Oradaki Arsenal yapı dünyada örneği olmayan bir yapı. Tralleis, turizme açılarak Aydın’a hayat verebilecek bir alanken terk edildi. Paramparça oldu bakımsızlıktan. Görünce benim içim sızlıyor. Kemer mahallesinin kaderini değiştirecek bu proje, aynı zamanda turizmi de içerisine alıyor. 2 adet geniş yol var. Birisi Antik yol, bir diğeri de bulvara dönüştürülecek olan köy yolu. Etrafında Mimar Sinan Mahallesi’nde yaptığımız gibi geniş bulvarlar ortasında yüksek katlı yapılar öneriyoruz. Peki neden yüksek katlı rezidans öneriyoruz? Anıtlar Kurulu’na bir başvuru yapılacak ve mahallenin tamamı için bir yüzey araştırması yapılacak. Yerin altının resmi çekilecek. Eğer yerin altında korunacak bir yapı varsa Müze Müdürlüğümüz ile birlikte o eserler ortaya çıkartılacak ve şehrin içerisinde sergilenecek. Ama kalan arazilere de yüksek katlı yapılar yapmak suretiyle mahalle kurulacak” ifadelerini kullandı.

“21 MAHALLEDE DÖRT DÖRTLÜK ALTYAPI YAPTIK”

Aydın’ın çevre projeleri ile ilgili Aksu, “Aydın kenti, ben göreve geldiğimde altyapısı hemen hemen olmayan bir kentti. Kanalizasyonu olmayan bir şehir düşünün. Aydın’ın, yeni kurduğum mahalleleri de dahil tümüne kanalizasyon yaptık. En önemlisi yağmur suyu şebekesi. Aydın’da bir damla yağmur suyu birikmiyor, neden? Çünkü yağmur suyu şebekesini kurduk. Yağmur suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesine göre 10 katı maliyeti vardır. Kanalizasyon 20 santim borudan giderken, yağmur suyu 60 santim borudan başlar 2 metre boruya kadar büyür. Bunların hepsini kurduk. Onun haricinde Türkiye’de ilk kez yer altına giren elektrifikasyon şebekesi, trafo dağıtım sistemlerini bizzat ben TEDAŞ’ın sevgili müdürüyle birlikte oturup görüşmüştüm. O dönem siyaset üstümüze geliyordu, hakkımızda davalar açılıyordu. Ama biz onlara hiç aldırmıyorduk. Şunu ifade etmek gerekir ki; merkez mahallelerin içme suyu şebekeleri eskiydi onları değiştiremedik, programa aldık başlattık. Fakat hemen ardından görevden ayrıldım. Benden sonra göreve gelen rahmetli İlhami Ortekin, ‘Hüseyin Aksu, altyapı yaptım dedi ama yalan’ dedi. Merkez mahallesi 3 tane mahalle. Ben 20 tane mahalleye sıfırdan altyapı yapmışım. Yani siyaset bu tür şeylere çok açık. Ama şu çok açık ki, Aydın’ın eski belediye sınırı olan 21 mahallede dört dörtlük altyapı yaptık” dedi. (HAZEL BAYIK)







 
Son Eklenen Haberler