AyFm 100.5
  • 14 Ocak 2026, Çarşamba 15:04

Vali Canbolat Aydın’ın 2025 yatırım tablosunu açıkladı

Aydın Valisi Yakup Canbolat, 2025 yılında tamamlanan ve yapımı devam eden kamu ve belediye yatırımı projeleri açıkladı. Vali Canbolat, en fazla yatırımın Buharkent Belediyesi tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Aydın İl Koordinasyon Kurulu 2026 yılı 1. Toplantısı, Vali Yakup Canbolat başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Canbolat, 2025 yılında il genelinde yürütülen kamu ve belediye yatırımlarına ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

“TOPLAM HARCAMA TUTARI 44 MİLYAR 545 MİLYON 26 BİN TL OLDU”

Vali Canbolat, Aydın’da devam eden projelerin toplam tutarının 86 milyar 78 milyon 714 bin TL’ye ulaştığını açıkladı. Önceki yıllardan devreden harcamaların 22 milyar 841 milyon 837 bin TL olduğunu belirten Canbolat, 2025 yılı için ayrılan ödeneğin 25 milyar 713 milyon 99 bin TL, yıl içinde yapılan harcamanın ise 21 milyar 703 milyon 190 bin TL olarak gerçekleştiğini ifade etti. Toplam harcama tutarının 44 milyar 545 milyon 26 bin TL olduğu bildirildi.

402 PROJENİN 144’Ü TAMAMLANDI

2025 yılında Aydın genelinde toplam 402 projenin uygulandığını kaydeden Canbolat, bu projelerden 144’ünün tamamlandığını söyledi. 258 projenin ise farklı aşamalarda devam ettiğini, bir kısmının ihale sürecinde bulunduğunu, bazı projelerin ise çeşitli nedenlerle henüz başlatılamadığını aktardı.

TOKİ YATIRIMLARI ZİRVEDE YER ALDI

Yatırımların sektörel dağılımına da değinen Canbolat, 2025 yılı proje tutarlarında ilk sırayı 23 milyar 967 milyon TL ile sosyal içerikli diğer kamu hizmetlerinin aldığını belirtti. Tarım sektörü 19 milyar 573 milyon TL ile ikinci sırada yer alırken, konut sektörü 15 milyar 488 milyon TL ile üçüncü sırada bulundu. Kurumlar bazında en fazla harcamanın Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldığını, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ve Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün de üst sıralarda yer aldığını söyledi.

BELEDİYE YATIRIMLARINDA YÜZDE 83 GERÇEKLEŞME SAĞLANDI

Vali Canbolat, belediyeler tarafından yürütülen yatırımlara da ayrı bir parantez açtı. 2025 yılında belediyeler bazında Aydın genelinde toplam 49 projenin uygulandığını belirten Canbolat, bu projelerden 27’sinin tamamlandığını ifade etti. Geriye kalan projelerden bir bölümünün devam ettiğini, bazılarının ihale aşamasında bulunduğunu, bir kısmının ise henüz başlatılamadığını kaydetti.

BUHARKENT BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLE İLK SIRADA YER ALDI

Vali Canbolat, Aydın’ın 17 ilçe belediyesi içerisinde 102 milyon 581 bin 38 TL ile en fazla yatırım ile ilk sırada Buharkent Belediyesi’nin yer aldığını belirtti. Belediye yatırımlarının toplam proje tutarının 2 milyar 886 milyon 124 bin TL olduğunu açıklayan Canbolat, önceki yıllarda bu projeler için 190 milyon 308 bin TL harcandığını, 2025 yılı için ayrılan ödeneğin ise 2 milyar 346 milyon 854 bin TL olduğunu söyledi. Yıl içerisinde belediye yatırımlarında 2 milyar 214 milyon 298 bin TL harcama yapıldığını aktaran Canbolat, nakdi gerçekleşme oranının yüzde 83 seviyesine ulaştığını vurguladı.

Vali Canbolat, konuşmasının sonunda kamu ve belediye yatırımlarının hayata geçirilmesinde kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Aydın’ın kalkınması için emek veren tüm kamu kurumlarına, belediyelere ve paydaşlara teşekkür etti. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.