Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

     

Oldukça lezzetli ve ara öğünde severek yediğimiz atıştırmalıklardan olan ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, fıstık gibi yağlı tohumlar, kalp hastalıkları gibi kronik hastalık riskini azaltan bir diyet olan Akdeniz tipi beslenmede oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yapılan bazı araştırmalara göre haftada bir porsiyondan fazla yağlı tohum tüketmenin obezite riskini azalttığı saptanmıştır. Kalp damar sağlığı için gerekli olan doymamış yağ asitlerinden zengindir. Sağlıklı yağlar doygunluk süresini uzatır. İştah kontrolünü sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Günlük enerji ihtiyacına göre miktarı belirlenerek beslenme düzeninde yağlı tohumlara mutlaka yer verilmelidir.

Yağlı tohumlarda bazı B vitaminleri, E vitamini, magnezyum, çinko, selenyum ve bakır gibi mineraller bulunur. Aynı zamanda bitkisel protein kaynağıdır. Yüksek lif içerir bu sayede kan kolesterolünü düşürür ve sindirim sistemini düzenler.

İçerdiği B vitaminleri sinir sistemi üzerinde etkilidir. E vitamini antioksidan yani kanser önleyici bir vitamindir. Aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için önemlidir. Selenyum antioksidan bir mineraldir. Vücuda detoks etkisi verir.

Yağlı tohumlar kavrulduğu zaman ısıdan dolayı vitamin ve mineral kayıpları oluşur. Lif içeren ve etrafını saran ince kabukları kuruyup çıkabilir. Kavrulduğunda yağlı tohumların besin değeri azalır.

Tuzlu olarak tercih edilmemelidir. Tuz hem hipertansiyon hem diğer kronik hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür.

Porsiyon kontrolü yaparken yağlı tohumlardan günlük küçük bir avuç ile sınırlamak gerekir. Yağ içeriği yüksek olduğu için kontrolsüzce tüketilirse ağırlık artışına neden olur.

Şekersiz Fıstık Ezmesi Tarifi

250 gram tuzsuz yer fıstığı

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı bal

Yer fıstığı tepsiye yayılır ve fırında 180 derecede 8-10 dk yakmadan bekletilir. Kabukları çıkarılır. Daha sonra blenderden ara verilerek çekilir. Hindistan cevizi ilave edilir. Akışkanlığı tercihe göre ayarlanır. En son isteğe göre biraz bal eklenebilir. Afiyet olsun.



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe