Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

     

Kış aylarında sağlıklı beslenmeye devam etmek veya başlamak isteyenler için oldukça pratik tarifler uygulayabiliriz. Kış sebzeleri ve meyvelerini kullanarak mevsime uygun beslenmek çok daha sağlıklı ve kolay olmaktadır. Size önereceğim vitamin ve minerallerin birbirinden çeşitli olduğu rengarenk sebze ve meyvelerle yapabileceğiniz tarifler:

Elmalı Kuskus Salatası

1 su bardağı haşlanmış kuskus

4 yemek kaşığı ayıklanmış nar

Taze soğan

Maydanoz

Dereotu

1 adet yeşil elma

Sumak

Zeytinyağı

Sirke, limon suyu

Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılır. Hazırladığınız tahıllı salata ayran ile birlikte ana öğünde tercih edilebilir.

 

Tavuk ve Kabaklı Tortilla

Haşlanmış tavukgöğsü

Doğranmış kabak

Soğan

Sarımsak

Biber

Domates

Çeyrek limon

Rendelenmiş kaşar peynir

Tam buğday lavaş

Kimyon, karabiber

Yapılışı: Bir tavada zeytin yağında soğan ve sarımsak sotelenir. İnce doğranmış tavukgöğsü ilave edilir. Küp doğranmış sebzeler eklenir ve sotelemeye devam edilir. Tam buğday lavaşa hazırlanan iç koyulur. Üzerine peynir rendelenir ve yarım ay şeklinde servis edilir.

Fırında Karnabahar Ezmesi

Haşlanmış karnabahar

Sarımsak

Tereyağı

Tuz ve karabiber

Rendelenmiş peynir

Yapılışı: Haşlanmış karnabahara sarımsak, tereyağı ve baharatlar ile blenderden geçirilip pürüzsüz hale getirilir. Fırın tepsisine yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenir ve kızarana kadar pişirilir.

Cevizli İncir Dolması

15-20 adet kuru incir

İri dövülmüş ceviz

1 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tarçın

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

Yapılışı: Kuru incirler yıkandıktan sonra bir kapta ılık suda yarım saat bekletilir. Ceviz, toz şeker ve tarçın bir kapta karıştırılır. İncirler yumuşadıktan sonra içine hazırladığımız karışımdan doldurulur. İncirler fırın kabına dizilir. Tabanına süt ve su koyulur. 180 derece fırında sütü ve suyu çekip biraz yumuşayana kadar pişirilir. Üzerine az kaymak ile servis edilir.