Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

     

Soğuk algınlığı ve gripten korunmak, aynı zamanda hızlı iyileşebilmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemlidir. Bu evrede bol miktarda antioksidan içeren diyet uygulanır. Vitamin ve minerallerin ön planda olduğu beslenme düzeni oluşturulur. A, C, E vitaminleri ve selenyum minerali besinlerle alındığında vücutta antioksidan aktivite gösterir.

Vitamin ve mineral kayıplarını önlemek için sebze ve meyveler tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır. Meyve ve sebzeler kesildikten sonra bekletilirse özellikle C vitamini kaybı olmaktadır. Salataya ve sıcak içeceklere limon en son eklenmelidir. C vitamini sıcak yiyeceğe eklenirse etkisini kaybetmektedir.

Sebze ve meyveler mevsiminde tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirme açısından en yüksek verim alınmaktadır.

C vitamini kaynakları: kuşburnu, maydanoz, limon, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar, ıspanak ve diğer yeşillikler vb.

A vitamini kaynakları: yumurta, süt, balık yağı, balık, karaciğer, patates, bal kabağı, havuç, ıspanak, kırmızıbiber vb.

E vitamini kaynakları: yağlı tohumlar (fındık, badem, fıstık, ay çekirdeği), ay çiçek yağı, fındık yağı, mısır özü yağı, avokado, ıspanak, brokoli vb.

Selenyum kaynakları: tavuk ve hindi eti, karides, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, ay çekirdeği vb.

Günde küçük bir avuç kuru yemiş tüketildiğinde E vitamini ve selenyum gibi antioksidan maddeler dahil olmak üzere vücuda birçok vitamin ve mineral alınır. Kilo kontrolü yapılmak isteniyorsa porsiyonun küçük olmasına dikkat edilmelidir.

Bağışıklığı güçlendiren önemli yiyeceklerden sarımsak ve soğan çiğ olarak yenmelidir.

Probiyotik içeren kefir ve ev yapımı yoğurt bağırsak sistemine olumlu etkiler sağlayıp bağışıklığın güçlenmesine ve hızlı iyileşmeye katkı sağlar.

Öğünlere sıcak bir çorbayla başlanabilir. Et suyu veya tavuk sulu çorbayı yemeden hemen önce limon suyu eklenmelidir.

Kış aylarında içimizi ısıtan baharatlar da mutlaka kullanılmalıdır. Tarçın, zerdeçal, zencefil, karabiber günlük olarak sofralarda yer almalıdır.

Grip ve soğuk algınlığı sırasında bol sıvı alınmalıdır. En az 2 litre su içilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarından özellikle kuşburnu, kekik, ada çayı, ıhlamur gibi çaylardan günde 1-2 fincan tüketilmelidir. Antioksidan içeriği yüksek olan yeşil çay ve beyaz çay da sağlıklı seçenekler arasındadır.

Kış aylarında içinizi ısıtacak, baharatlar ve kuşburnu içeren iyileştiren çay tarifini mutlaka deneyin.

 

İyileştiren Bitki Çayı Tarifi

Kuşburnu çayı

Taze zencefil

Çubuk tarçın

Tane karabiber

Karanfil

Limon

Tüm malzemeleri sıcak suda kapağı kapalı olarak 8-10 dk. demleyin. Daha sonra fincana alıp limon dilimleri ve limon suyu ekleyip içebilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe