Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

     

Üzüm; asma yaprağı, yaban mersini, keçiboynuzu gibi besinlerde doğal olarak bulan ve uzun yaşamın sırrını arayan birçok bilimsel çalışmaya konu olan resveratrol maddesi güçlü bir fitoaleksindir. Yeni bilinmeye başlanan Resveratrol ile ilgili araştırmalar 1900’lerin sonlarında yapılmaya başlanmıştır. Sağlığı koruyucu olmasının yanı sıra birçok hastalığın önlenmesi ve ilerlemesinin durdurulmasında etkilidir. Özellikle koyu renkli üzümlerin kabuğunda bol miktarda bulunur. Bu mucizevi maddenin sağlık üzerine etkileri ise;

Resveratrol güçlü bir antioksidandır.

DNA hasarını onarır, hücreyi korur ve kanseri önler.

Kalp damar hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Kandaki kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürür.

Antimikrobiyal ve iltihap önleyicidir.

Böbrek hücrelerini onarıcı etkisi bulunur.

Alzheimer hastalığından koruyucudur.

Kolon; prostat, meme kanseri gibi bazı kanser türlerinde ilerlemeyi azaltır.

Antioksidan etkisiyle vücudu arındırır.

Kanda pıhtılaşmayı azaltır.

Balık, sinek gibi hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde resveratrolün yaşam süresini uzattığı gözlenmiştir.

İnsan üzerinde yaşamı uzatma ve gençleştirme etkisi halen araştırma konusudur.

Besinlerde doğal olarak bulunan bu ve benzeri maddelerle ilgili yeni ve kesin bilgiler keşfedebilmek için bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.