Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

     

Bazı besinlerin dost mu düşman mı olduğuna karar verebilmek için yalnızca kilo durumunuza olan etkisini değerlendirmemek gerekir. Vücuda verdiği enerji yani kalorisi dışında dikkat edilmesi gereken kriterler şunlardır;

Glisemik yükü (kan şekerini yükseltme etkisi)

Lif (posa) içeriği ve çeşidi

Probiyotik-prebiyotik olması

Antioksidan vitamin ve mineral içeriği

Kan değerlerini etkileme özelliği

Hastalığa özel etkileri

İlaçlarla olan etkileşimi

Hazırlama/ pişirme yöntemi

Katkı maddesi ve eklenti madde (şeker, yağ vb.) içeriği

 

Satın aldığınız yiyeceklerin etiketini okuyabilmek gerekir. Kaloriden ziyade içerdiği katkı maddeleri ve besin içeriği incelenmelidir. Yağ, şeker, tuz ve diğer maddelerin miktarına bakılmalıdır.

Glisemik yükü yani kan şekerini yükseltme etkisi fazla olan besinler beyaz un, rafine şeker, pirinç, patates gibi nişastası yüksek besinler özellikle diyabet hastalarında kan şekerinde hızlı yükselmeye neden olarak hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir.

Barsak sağlığınızı koruyan probiyotik içeren yoğurt, kefir, doğal turşu gibi besinler ve probiyotik mikroorganizmaları besleyen prebiyotikler de düzenli olarak tüketilmelidir. Prebiyotik besinler; yerelması, soğan sarımsak, pırasa, kereviz, enginar gibi sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllar, meyveler olabilmektedir.

Bazı ilaçlar ve besinlerin etkileşimleri oldukça önemlidir. Örneğin greyfrut bazı ilaçların emilimini birkaç kat artırır ve dikkat edilmesi gerekir. Kan sulandırıcı kullanırken yeşil çay, bazı koyu yeşil yapraklı sebzeleri fazla tüketmek olumsuz etki gösterebilmektedir.

Yiyecekler arasında seçim yapmak için öncelikle kendinizi tanımanız ve sağlık durumunuzu bilmeniz oldukça önemlidir. Eğer bir sağlık problemi varsa tanı için mutlaka doktora gitmelisiniz. Muayeneden sonra sağlık durumunuza özel beslenmeyi bir diyetisyen ile görüşmelisiniz. Her hastanın beslenmesi özeldir. Kullandığınız ilaçlara, sağlık durumunuza, kilonuza ve beslenme alışkanlıklarınıza en uygun beslenme programını beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyen oluşturabilir. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe