Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

     

Serinleyen havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir. Bu şekilde besin değeri ve antioksidan özellikleri oldukça yüksek kalır. Ayrıca mevsiminde beslenmek ekonomiktir. Mevsiminde olmayan besinlerin üretiminde kullanılan kimyasallara maruz kalma oranı azalır. Doğayla daha uyumlu beslenerek sağlık riskleri de önlenmiş olur. Kasım ayı sebzelerinden bazılarına ve sağlığa etkilerine göz atalım:

Havuç: Beta karoten, K vitamini, potasyum ve çeşitli B vitaminleri içerir. Antioksidan etkisiyle kanser önleyicidir. Cilt ve göz sağlığını korur. Glisemik indeksi pişirildiği zaman yükselir. Diyabeti olan hastaların çok fazla tercih etmemesi gerekir.

Turp: C vitamini, potasyum ve bazı mineraller içerir. İçerdiği izotiyosiyanat maddesi hücre yenilenmesini sağlar.

Lahana: Kalsiyum, folik asit, C vitamini ve güçlü antioksidanlar içerir. Düşük kalorisinden dolayı zayıflamaya yardımcı olur. Vücudu toksinlerden arındırır.

Kereviz: A, C, K vitaminleri, folik asit, potasyum, kalsiyum ile bol lif içerir. Kan basıncını ve kolesterolü düzenler. Ülserden korur. Karaciğerde iyileşme sağlar.

Karnabahar: A, B, C vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, fosfor bulunur. Kalp damar hastalıklarına karşı korur. Mide koruyucudur. Sinir sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksektir.

Pancar: Beta karoten, folik asit, A, B, C vitaminleri bulunur. Spor öncesinde pancar suyu içmek enerji verir ve dayanıklılığı artırır. Mide sorunlarına iyi gelir. Karaciğer temizler. Detoks etkisi verir.

 

Zeytinyağlı Kereviz Yemeği

2 adet kereviz

1 adet pırasa

1 adet patates

2 adet havuç

2 adet kuru soğan

Birkaç diş sarımsak

2 adet mandalina suyu veya 1 adet portakal suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı su

Tuz

Yapılışı: Tencereye halka şeklinde doğradığınız soğan, dilimlenmiş kereviz, havuç, patates ve pırasa kat kat dizilir. En üste sarımsak ve kerevizin yeşil yapraklarından koyulur. Daha sonra su, zeytinyağı ve mandalina suyu eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir. Afiyet olsun.



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe