Takip Et

SON DAKİKA

37 üyeyle başlayan meclis 18 üyeyle tamamlandı

14 Nisan 2014, Pazartesi 12:13

     


Efeler Belediye Meclisi'nin ilk toplantısı, iyi dilek ve temennilerle başladı, gerginlikle devam etti. Efeler Belediye Meclisi’nin 5. maddesi olan 2014 yılı gelir ücret tarifesi görüşülüp onaylanmasına gelindiğinde, MHP ve AK Partili üyeler "bütçe oldu bittiye getirilemez" diyerek, salonu terk etti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yeni kurulan Efeler Belediyesi'nin ilk meclis toplantısı Mesut Özakcan başkanlığında, Efeler Belediyesi Hizmet Binası olmdığı için Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıya 37 meclis üyesinin tamamı katılırken, saat 17.00’da başlayan toplantı, gece 23.00’da bitti ve Efeler Belediye Meclisi ilk toplantısı CHP'li 18 üye ile tamamlandı.

Efeler Belediye Meclisi en genç 2 üyenin katip olarak divana çağrılması, saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açılışı yapıldı. Gündemin ilk 4 maddesinde yer alan, katip üye, birinci ve ikinci başkan vekili, encümen üyelerinin seçimi kapalı oylama ile yapıldı. Oylamalar 2’şer kez yapılsa da eşitlik bozulmayınca sonuçlar kura çekimi ile belirlendi. Katip Üyeliğe Afşin Burak Öztürk ile Salih Kozalı, yedek üyeliğe Erdal Sakallı ve Yaşar Çetin seçildi. Yine kura ile Meclis 1. Başkanvekilliği'ne Halis Günday, 2. Başkanvekilliği'ne Hulisi Şahinci seçildi. Encümen üyeliği için çekilen kuradan Tahsin Sertaş, Ramazan Balcı ve İsmail Türkbay çıktı. Sonrasında da İhtisas Komisyonları'na 5’er kişilik üyeler seçildi.

Gündemin 5. maddesine gelindiğinde MHP grubundan söz alan Nedim Ünal ve Savaş Akçöltekin ile AK Parti grubundan söz alan Rıza Posacı bu ilk toplantıda belediyenin bütçe görüşmelerinin yapılmasının imkansız olduğunu ifade ederken, "Bunu ya daha önceden bize incelemek üzere iletecektiniz ya da meclisin 2014 bütçesini incelenmek üzere ertelenmesi gerekir" dediler. Başkan Özakcan da, 1 saat ara vererek hazırlanan plan, bütçenin incelenmesini önerdi.

"VATANDAŞIN CENAZESİNİ BİLE KALDIRAMAYIZ"

Ünal, Akçöltekin ve Posacı'ya cevaben konuşan Meclis Başkanı Mesut Özakcan, "Aydın Büyükşehir Belediyesi meclisi yarın toplanacak. Bizim bütçemizi onaylamak ya da red etmek durumundalar. Eğer biz bugün bu bütçeyi geçirmezsek Büyükşehir Meclisi ancak 1 ay sonra yaptığı toplantıda bu konuyu gündeme getirecek. Bunun böyle olması da Efeler İlçesi Halkı'nın 1 ay boyunca hizmet alamaması demek. Bizler biran önce halkımıza hizmet etmek istiyoruz, bunun için buradayız. Eğer meclisi ertelersek vatandaşımızın cenazesini bile kaldıramayız. Bir binamız dahi olmadığı için Büyükşehir Belediyesi Binası'nda meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Eski Aydın Belediyesi'nin çıktığı ESKO binasında çeşitli düzenlemeler yaptırmamız gerekiyor. Tüm bunlar için bu bütçenin bugün geçmesi gerek. Sizlerin bu konuda sağduyu göstererek, bütçeyi onaylayacağınızı düşünüyorum" dedi.

"SİZE İYİ İSTİRAHATLER DİLİYORUM"

Özakcan’dan sonra söz alan MHP’li Nedim Ünal, “Meclis gündeminin devam ettirilmesi halinde oturumu terk edeceğiz” diyerek oturumu terk etti. Nedim Ünal’dan sonra AK Parti gurubu adına Rıza Posacı söz aldı. Posacı da, MHP grubu gibi oturuma devam edilmemesi yönünde görüş bildirdi. Başkan Özakcan, oturumu devam ettirince, AK Parti'li Posacı “Sayın Başkan müsaadelerinizi istiyorum” dedi. Özakcan, Posacı ve AK Parti'li meclis üyelerine, "İyi istirahatler diliyorum" diye karşılık verdi. Bu diyalogdan sonra AK Parti gurubu da oturumu terk etti.

"YANGINDAN MAL KAÇIRIYORLAR"

Meclisi terk eden AK Parti grubu daha sonra bir alt katta parti grubu odasında basın açıklaması yapmak istedi. AK Partili meclis üyeleri adına konuşan Rıza Posacı, "Amacımız halkımıza hizmet vermek. Bu davranışımız siyasi olarak bir engel çıkartmak olarak algılanmamalı. Ben 2 dönem Belediye Başkanlığı, 2 dönemde meclis üyeliği, olmak üzere toplam 4 dönem belediye faaliyetlerinde bulundum. Her şey usulüne uygun olarak yapılmalı. Bütçe oldu bittiye getirilmek isteniyor. Oturuma 1 saat ara verilerek koca bir yılın bütçesi incelenmez. Özakcan aklıselim bir insan. 5 yıl daha birlikte bu yolda hep beraber yürüyeceğiz. Ben sanmıyorum ki 1 saat inceleme ile bu bütçeyi çözebilecek üstün zekalı bir meclis üyesi arkadaşımız olsun. Parti olarak önerimiz meclisi erteleyip 3 gün içerisinde bütçeyi incelememizi sağlamak ve 3 gün içerisinde tekrar toplanmaktır" dedi.

“BURADA BASIN AÇIKLAMASI YAPAMAZSINIZ”

AK Parti grubu basın açıklaması yaptığı sırada belediye güvenlik görevlileri parti grubu odasına gelerek, basın mensuplarını dışarıya davet etti. Grubun açıklamasına müdahale eden güvenlik personeli, "Burası Aydın Büyükşehir Belediye Binası, burada basın açıklaması yapamazsınız" diyerek Posacı'nın sözlerine son vermesini istedi. Posacı ve diğer meclis üyeleri ise bunun gayet yasal olduğunu ve basın açıklaması yapmalarında hiçbir sakınca olmadığını söylemelerine rağmen güvenlik personeli ısrarcı olunca, grup üyeleri tatsızlık çıkmaması için açıklamalarına son verdi. Daha sonra MHP grubu da açıklama yapmak istediler, fakat güvenlik engeline takıldılar.

CHP GRUBU 103 MİLYONLUK BÜTÇEYİ ONAYLADI

Meclis toplantısı 1,5 saat sonra sadece CHP grubundan 18 üye ile devam etti. Geriye kalan gündem maddeleri içerisinde yer alan 9 aylık Efeler Belediyesi bütçesi olarak belirlenen 103 milyon 330 bin lira olarak onaylandı. Efeler Belediyesi 2014 yılı gelir gider tarifeleri, huzur hakkı ücretleri, norm kadro cetvelleri, başkan yardımcıları ücret tarifelerinin belirlenmesi, zabıta personelinin maktu fazla mesai ücretlerinin görüşülmesi, sözleşmeli personel çalıştırılması da onaylandı. Efeler Belediyesi Avukatları Deniz Gültekinoğlu Karademir ve A. Selçuk Özkan'a yetki verilmesi kararlaştırıldı. Meclis toplantılarının sesli ve görüntülü kaydedilmesine kayıt yapılması kararı çıktı. Meclisin her ayın ilk Pazartesi günü saat 18.00'da toplanmasına karar verilirken, Belediye Meclisi'nin tatil yapmaması kararı alındı. Belediye Başkanı Mesut Özakcan'a da sözleşme ve protokol yetkisi verildi.

KOMİSYON ÜYELERİ

Yapılan komisyon seçiminde ise, komisyon üyeleri şöyle oluştu: İmar Komisyonu'na CHP’den Fikri Aydın, Evrim Karakoz, Regaip Sarı, AK Parti’den Mahmut Yüce, MHP’den Yaşar Çetin, Çevre Sağlık Komisyonu'na CHP’den Tuncay Olgun, Hasan Sarı, Mehmet Vergili, AK Parti’den Nurdan Kırışman, MHP’den Nedim Ünal, İnceleme Komisyonu'na CHP’den Ufuk Güneş, AK Parti’den Ahmet Ünveren, MHP’den Ethem Yeşilyurt, Plan ve Bütçe Komisyonu'na CHP’den Hakkı Gümüş, Çetin Dokuzlu, Barış Altıntaş, AK Parti’den Ramazan Subaşı, MHP’den Yaşar Çetin, Esnaf ve Pazaryeri Komisyonu'na CHP’den Hasan Sarı, Mehmet Vergili, Regaip Sarı, AK Parti’den Salih Kozalı, MHP’den Yusuf Temel, Ulaşım ve Engelliler Komisyonu'na CHP’den Hulisi Şahinci, Sümran Ünal, Sıdıka Fahrioğlulları, AK Parti’den Özcan Petekkaya, MHP’den Ertuğrul Özdemir, Hukuk Komisyonuna CHP’den Ufuk Güneş, Gandeher İlhan, Erdal Sakallı, AK Parti’den Tahsin Serttaş, MHP’den Afşin Burak Öztürk, Kıymet Takdir Komisyonu'na CHP'den Ufuk Güneş, Gandeher İlhan, Erdal Sakallı, AK Parti'den Ahmet Ünveren ve MHP'den ise Etem Yeşilyurt, Kültür ve Spor Komisyonu'na CHP'den Tuncay Olgun, İsmail Türkbay; Evrim Karakoz, AK Parti'den Selma Üner ve MHP'den Savaş Akçöltekin üye olarak oy birliği ile seçildi. (ERDAL AYDIN)

Halk Meclisi’nde eşkıyalık olmaz







 
Son Eklenen Haberler