Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Ağız ve diş sağlığı, yalnızca dişlerinizi değil; genel sağlığınızı da etkileyen önemli bir unsurdur. Sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için günlük ağız bakımını ihmal etmeyin” dedi.
18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın, vatandaşlara uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu. Ağız ve diş bakımı konusunda dikkat edilecek konular ve bakım periyotları hakkında konuşan Prof. Dr. Mehmet Akın, “Dişlerimizi günde en az iki kez, en az üç dakika boyunca fırçalamalıyız. Yumuşak bir fırça ve florürlü diş macunu kullanımını önermekteyiz. Ayrıca dilimizi de fırçalamamız gerekmektedir. Diş ipi veya ara yüz fırçası gibi ürünlerle dişlerimizin arasını her gün temizlemeliyiz. Diyetimiz sağlıklı besinlerden oluşmalı ve çürüğe neden olan şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlandırmalıyız. Diş fırçamızı yaklaşık her 3 ila 4 ayda bir veya eskidiğinde değiştirmeliyiz. Rutin kontrol için mümkünse yılda iki kez diş hekimini ziyaret etmeliyiz. Bu kontroller sırasında diş taşı temizliği ve erken teşhis yapılabilir. Tütün kullanımından kaçınmalıyız. Dişlerinizi beyazlatma gibi estetik işlemler düşünüyorsanız bunu mutlaka diş hekiminiz ile planlayarak yaptırmalısınız. Çocuklar için ilk diş çıkmasından itibaren ağız bakımına başlanmalıdır. Çocuklarda yutabilmelerinden dolayı florürsüz macun öneriyoruz. Düzenli bakım ve doğru alışkanlıklarla diş problemlerini büyük ölçüde önleyebiliriz. Herhangi bir ağız sağlığı sorunu fark ederseniz hemen diş hekiminize başvurun” dedi.
‘'Rutin kontrollerde ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir''
Sağlıklı bir ağız ve dişler için yapılması gerekenleri kapsamlı şekilde anlatan Dekan Akın, “Herhangi bir diş probleminiz olmasa bile rutin diş kontrollerini gerçekleştirmenizi öneririz. Normalde her 6 ayda bir diş muayenesi gereklidir ancak ağız sağlığınızın durumuna ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak diş hekiminiz daha sık veya daha seyrek kontroller önerebilir. Kontroller arasındaki süre, diş ve diş etlerinizin ne kadar sağlıklı olduğuna ve gelecekte sorun yaşama riskinize bağlı olarak 3 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Gerekli durumlarda diş hekiminiz radyografik muayeneye başvurabilir ve uzmanlık gerektiren prosedürler için sizi bu alanda uzman olan başka bir diş hekimine yönlendirebilir. Rutin kontroller sırasında hekim, ağız kanseri gibi ciddi hastalıkların erken belirtilerini tespit edebilir” diye konuştu.
‘'Ağızdaki zararlı mikroorganizmalar tüm vücutta hastalığa yol açabilir''
Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın temel taşlarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Akın, “Ağız sağlığının bozulması ile altta yatan sistemik hastalıklar arasında bir bağlantı olduğu keşfedildiği için ağız sağlığının önemi son yıllarda daha da artmıştır. Vücudun diğer bölgeleri gibi ağız da mikroorganizmalar barındırır ancak bu mikroorganizmalar çoğunlukla zararsızdır. Ağız, sindirim sisteminin ve solunum yollarının başlangıç kısmında bulunmaktadır. Burada meydana gelen bir bozuklukta ağızdaki zararlı mikroorganizmalar tüm vücutta hastalığa yol açabilir. Ağız hijyeni iyi olmadığında, mikroorganizmalar diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilmektedirler. Kötü ağız sağlığının kalp hastalığı, endokardit (kalp zarının iltihaplanması), erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi önemli sağlık durumları ile ilişkili olabileceği bildirilmektedir. Sağlıklı bir ağız, sindirimin başlangıcını kolaylaştırır ve mide-bağırsak sağlığını destekler. Araştırmalar, sağlıklı diş etlerine sahip bireylerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının, uzun süre diş eti hastalığı yaşayanlara göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca sağlıklı dişlere sahip bireyler, besinleri iyi çiğneyerek sindirim sürecinin kolaylaşmasını sağlar. Dişlerdeki problemler, çiğneme sorunlarına neden olabilir. İyi bir ağız sağlığına sahip olmak bireylerin öz güvenini artırır. Bu öz güven, insanlar ile daha kolay ve iyi ilişkiler kurmasını sağlamada yardımcı olur. İyi dişler güzel gülmeyi sağlar, güzel gülmek karşıya olumlu enerji verir” diye konuştu.
‘'Günlük ve Rutin bakım çok önemli''
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili önerileri, uyarılar ve mutlaka yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akın, “Sağlıklı bir ağız ve diş yapısını korumak için günlük ağız bakım rutinine özen göstermek önemlidir. Beslenme alışkanlıklarımızda dikkatli davranarak ara öğünlerde diş sağlığına zararlı gıdalardan uzak durmalıyız. Asitli ve şekerli içeceklerden kaçınmalı, karbonhidrat içeriği yüksek yapışkan yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmalıyız. Bunun yerine lif açısından zengin gıdalar tercih ederek su tüketimini artırmalıyız. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemeli ve çocuklarımızı henüz bebeklik döneminde diş hekimiyle tanıştırarak onlara iyi ağız hijyeni alışkanlıkları kazandırmalıyız. Ağız ve diş sağlığı, yalnızca dişlerinizi değil; genel sağlığınızı da etkileyen önemli bir unsurdur. Sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için günlük ağız bakımını ihmal etmeyin. Herhangi bir sorun yaşamadan önce diş hekimi kontrollerinizi düzenli olarak yaptırarak erken müdahale şansını artırın” uyarısında bulundu.
‘'ALKÜ, geleceğin diş hekimlerini yetiştirirken yüksek kaliteli sağlık hizmeti de sunuyor''
ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile Uygulama ve Araştırma Merkezinin uygulamaları ve hizmetleri hakkında bilgi veren Dekan Prof. Dr. Mehmet Akın, “ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi, bilimsel bilgi ile çağdaş diş hekimliği uygulamalarını bir araya getirerek etik ilkeleri ön planda tutan bir eğitim ve sağlık merkezi olarak hizmet vermektedir. Fakültemizde, 8 farklı uzmanlık dalında donanımlı kliniklerde; ilk muayene, estetik tedaviler, implant uygulamaları, kök kanal tedavisi, ortodontik tedavi, dolgu, diş çekimi, cerrahi işlemler, çocuk diş hekimliği ve periodontal tedavi gibi prosedürler başarıyla uygulanmaktadır. Hem toplumun ihtiyaçlarına hem de etik değerlere uygun tedavi yaklaşımlarının benimsendiği fakültemiz, geleceğin diş hekimlerini yetiştirirken aynı zamanda topluma yüksek kaliteli sağlık hizmetleri sunmaktadır. Eğitim ve hizmetin iç içe geçtiği bu fakülte, insan sağlığını merkeze alan bütüncül bir vizyonla bilim ve sanatı buluşturmaktadır” dedi. Akın, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla tüm meslektaşlarını tebrik etti. (İHA)
- “Biz kadınların artık bu kadar beklemeye tahammülü yok”
- ETTDER’den Sosyal Güvenlik Reformu çağrısı: “Adaletli bir sistem şart!”
- Yaşlı kadını bağlayıp altınlarını çaldılar
- İncirliova Deve Güreşine CHP’li üyeler destek vermedi
- Kayıp olarak aranan adamın cesedi uçurumda bulundu
- Aydın’da “Yörük Çalıştayı” büyük ilgi gördü
- Traktörün altında kalan zeytin işçisi hayatını kaybetti
- CHP’li eski Başkan yaşamını yitirdi
- Kar maskesi takıp komşusunun kolundaki bileziklerini gasp etti
- Aydınlı özel sporculardan Türkiye Şampiyonası'nda büyük başarı
- Hamam çalışanı ve müşteri ölü bulundu
- Fuhuş operasyonu: 7 gözaltı
- Boşanma aşamasındaki eşinin evinde intihara kalkıştı
- Fındık, okulun maskotu oldu
- Kadının boğazına saplanan iğne ameliyatla çıkarıldı
- Denizde elleri ve ayakları bağlanmış erkek cesedi bulundu
- Silahlı saldırıya uğrayan taksi şoförü hayatını kaybetti
- Aydın'ın gururu oldular
- Aydın’da sahte alkol yine can aldı
- Aydın'ı gururlandıran sağlık ekibi
- Aydınlı genç ustadan acı haber
- Aydın’da bitmeyen ‘kutu kutu pense’ tiyatrosu Mehmet AYDIN
- HESAP VER VAN BRONCHORST Tuncer ALTINTAŞ
- Sen ne diyorsun? Emin Aydın
- Kola Meselesi Selma Kara
- CENNETİ HEDEFLİYORSAN, DÜNYAYA ODAKLAN... Aydın KIROBALI
- AYDIN’IN YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ, KENTİMİZ NASIL ŞEKİLLENİYOR? - 2 Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
- KURBAN NEDEN VAR? KAVURMA VE SUCUK İÇİN Mİ? Mehmet Yaylıoğlu
- Sakın tıklamayın! Selime Aydemir
- Kabına Sığamayanlar Nilüfer KABALI BULUT
- Yenidoğan Çetesi Safiye AYDIN
- AYDIN İLİ SOSYO-EKONOMİK ANALİZİ Hatice Tosun
- İsrail güç zehirlenmesine mi girdi? Prof. Dr. Ata ATUN
- Satürn 18 Kasım itibariyle Retro dan çıkarak düz seyrine başladı İlkay Karatepe_Astrolog
- KUMARBAZ Perihan YILDIRIM
- ÇOCUKLARA ÖDÜL VERMENİN FAYDALARI VE ZARARLARI Dilek SUBAŞI
- AYDIN TURİZMİ VE SORULAR İBRAHİM AYVAZOĞLU
- ÇİNLİ KOMUTAN VE SEÇİMLER Atilla Dağıstanlı
- MAFYA BABALARI ÖNCE İSTİKÂMET BULSUN SONRA OLACAKSA RAHMET OLSUN!!! Önder Eyvaz - Vaiz
- Yapay Zeka İle Gelen 3 Trilyon Dolar! / Bu İşte Bir Terslik Yok Mu? Dr. Müh. Kürşat KAZANKAYA
- Çerçioğlu'nu Kurtaran Paralar... SERHAN SEYHAN
- RTÜK VE MEDYAYA TATLI SERT BİR ELEŞTİRİ Av. Zeki Aktuğ
- Etiketleme Çabası Uzman Klinik Psikolog Ece URHAN
- Bir bayram günü Duygu Özer KAÇAK
- KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT İlkay Bedir
- 1.100 TL oldu Fuat TÜTÜNCÜOĞLU
- DEDE KORKUT Kenan ÜŞENMEZ
- Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman ve nasıl başlamalıyız Eda Demir
- Sağlıklı Yaşama Giden Yol: Mikrobiyota Dr. Banu Öztürk Ceyhan
- Ramazan’ın Bizlere Kazandırdıkları Mehmet SABANCILAR
- ADÜ ÖNEMLİ KONFERANSLARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR Doç. Dr. Emine Çakmak Kılıçarslan
- Zeytin hasadı; bereketli olsun.. omuz ağrıları; geçmiş olsun Prof. Dr. Ömer Faruk ŞENDUR
- KONFOR ALANINDAN ÇIK, EYLEM ALANINA GEÇ, FARKINDALIK DÜZEYİNİ ARTTIR Prof. Dr. Mesut KIRMACI
- Ölümü hatırlamak Veysel İLAN
- RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA/TAŞIMA SUÇU Av. Elif UÇAN AYDIN
- Akşam oldu hüzünlendim ben yine Afif SIDDIKİ
- Kürk Hayvanları Veteriner Hekim Altuğ Özer
- I.Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü ve Bölgemizde Ortadan Kalkan Sınırlar Yrd. Doç. Dr. Durmuş AKALIN
- Gestasyonel diyabet (Gebelik şekeri) Dr. İsmet BESEN
- Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
- Çocuklarda Özgüven Oluşturma Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
- BEKLENENSİN RAMAZAN! Sabri SAĞLAM
- Eskrim Sporu Nedir? Yunus Turupçu
- KEŞKE HEP KEŞKE DESEK AV. GÜLÇİN KARABULUT
- Mastaura Antik Kenti Emrah KARAÇAYIR
- İftar sofrası mı, israf sofrası mı? Volkan SAYIN
- MASAL BU YA, YA DA YİĞİDE NEYLER ZULÜM Dr. Altuğ KARAKÖSE
- TARIMDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM Naim ÖZDAMAR
- ZAMANE Bayram İnan Özcan
- Polise kurşun sıkan kalleşler üzerine... Mehmet Ali ACAR
- Çine arkeoloji müzesi Arif Ali UYGUÇ
- İl Sağlık Müdürlüğüne alkışlar! Şinasi KULA
- CEVİZ VE KOLESTEROL İLİŞKİSİ Diyetisyen İlayda Kaya
- BEYAZ KOD YETMİYOR, BİZE KIPKIRMIZI KOD LAZIM! Büşra Şahiner - Hemşire
- CHP'NİN AĞAÇLA İMTİHANI Mevlüt GÜNAY
- Kavgalarımıza Ay-Yıldız Molası Mehmet Cihad Işık
- Aydın’a yazık etmeyin Sercan ÖRÜN
- ON YIL SONRA İLK Ünsal ÜNAL
- Yaşlılık ve sağlıklı yaşam Prof. Dr. Nefati KIYLIOĞLU
- Yeme Bozuklukları Psikiyatrist Dr. Muhammet Gökhan AKSU
- EGZERSİZİN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA ETKİSİ Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜREŞ
- Pedagog, Psikolog ve Çocuk Psikiyatristi ne iş yapar Uzm. Dr. Ahmet ŞENSES
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.