Takip Et
  • 31 Temmuz 2017, Pazartesi 10:19

Didim’deki tarihi şapelde 300 yıl sonra vaftiz töreni yapıldı

Didim'de dünyaca ünlü Apollon Tapınağı'nın çevresinde bulunan 300 yıllık tarihi şapel, Süryani çiftin bebeğinin vaftiz törenine ev sahipliği yaptı. İlçede ilk kez gerçekleştirilen dini tören Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen tarafından yönetilirken, törene yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Didim'in ilk yerleşim yeri olan Hisar Mahallesi'nde Apollon Tapınağı'nın yakınlarında bulunan ve beş yıl önce Didim Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi şapel, 300 yıllık tarihinde ilk kez vaftiz törenine ev sahipliği yaptı. Didim'de yaşayan Enlil Simon Afram ile Loris Acar Afram çiftinin bebeği için vaftiz töreni, yaklaşık 300 yıl önce Rumlar tarafından şapel olarak inşa edilen, 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından kilise olarak kullanılan ve 2012 yılında Didim Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan tarihi binada gerçekleştirildi. Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen’in yönettiği vaftiz törenine Didim’de yaşayan Süryaniler ile ailenin yakınları katıldı.

Tören sonrası açıklamalarda bulunan Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, iki sene önce Afram çiftinin nikah törenini Didim'in Akbük Mahallesi'nde 19.yy da Ortodoks mezhebine göre yapılan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi'nde yaptıklarını belirterek, “İki sene sonra da çiftin bebeklerinin vaftiz törenini yapıyoruz. Rum Ortodoks Kilisesi'nde kıyılan nikahın Didim için önemi büyüktü. Çünkü tarihi kilisede 150 yıl sonra ilk tören yapılmıştı. Vaftiz de aynı şekilde Didim’in Hisar Mahallesi’ndeki bu tarihi şapelde yapılıyor. Hayırlı olsun, Allah analı babalı büyütsün” dedi.

Süryanilerin Didim'e gelmesinin kendileri için sevindirici olduğunu kaydeden Özmen, “Türkiye'nin en eski Hristiyan topluluklarından Süryanilerin Avrupa'dan çok ana vatanlarına gelmesi, buraya yerleşmesi, nikah törenlerini ve vaftizlerini burada yapması, gerçekten bizi mutlu ediyor. Darısı diğer çiftlerimizin başına” diye konuştu.

Didim’de yaşayan Süryani iş adamı Enlil Simon Afram ise 7 yıl önce buraya geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Ben kısa dönemde başarılı olmanın ve çevremizdeki birçok kişinin de ana vatanına dönerek yatırım yapmasına öncülük etmenin gururunu yaşıyorum. Geçmiş dönemde hükümet ana vatanımıza dönmemize teşvik etmişti. Biz de Yunanistan'a gitmek yerine ana vatanımıza döndük. Burada yaptığımız nikah ve vaftiz töreninin başkalarına da örnek olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından davetlilere çeşitli ikramlarda bulunuldu. (EDİZ VERDİOĞLU)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.