Aydın’da 34 yaşındaki hasta kapalı kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Aydın’da Medinova Hastanesi’nde kalbin kulakçıkları arasında doğuştan bulunan açıklık (ASD) tespit edilen 34 yaşındaki Pembe Ata, minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen kalp ameliyatının ardından sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. Mohammad Qandıl, küçük kesi yöntemi sayesinde göğüs kemiğinin açılmadığını ve hastanın daha hızlı normal yaşamına dönebildiğini belirtti.

ÇARPINTI ŞİKAYETİYLE DOKTORA BAŞVURDU

34 yaşındaki Pembe Ata’nın hastalık süreci yaşadığı çarpıntı şikayetiyle başladı. Doktora başvuran Ata, yapılan kontrollerde kalbinde açıklık bulunduğunu öğrendi. Farklı doktorlara da başvurduğunu ve aynı tanıyı aldığını belirten Ata için yapılan değerlendirmelerin ardından ameliyat kararı verildi.

ASD NEDİR?

Hastanın rahatsızlığı hakkında bilgi veren Op. Dr. Mohammad Qandıl, ASD’nin kalbin kulakçıkları arasında doğuştan bulunan bir açıklık olduğunu söyledi. Qandıl, “Bu açıklık nedeniyle kalbin sağ tarafına normalden fazla kan yükü binebilir ve zaman içerisinde kalbin büyümesine, ritim problemlerine, nefes darlığına ve akciğer damarlarında basınç artışı gibi sorunlara yol açabilir. Hastamızın durumunda bu açıklığın kapatılmasının uzun vadeli kalp sağlığı açısından uygun olduğunu değerlendirdik” dedi.

GÖĞÜS KEMİĞİ AÇILMADAN AMELİYAT EDİLDİ

Hastanın anatomik yapısı ve ASD’nin özelliklerinin değerlendirilmesinin ardından minimal invaziv cerrahi yöntem tercih edildi. Küçük kesiyle gerçekleştirilen operasyonda göğüs kemiği açılmadan kalbe ulaşılarak açıklık kapatıldı. Yöntemin klasik açık kalp ameliyatından farkını anlatan Qandıl, “En önemli fark göğüs kemiğinin tamamının açılmaması ya da hiç açılmamasıdır. Daha küçük bir kesi kullanıyoruz. Bunun sonucunda hastanın erken dönemde hareketlenmesi, enfeksiyon ve kanama risklerinin en aza indirilmesi, günlük yaşama dönüşün hızlanması ve kozmetik açıdan daha küçük bir ameliyat izi gibi avantajlar sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HASTAYA EN UYGUN TEDAVİ BELİRLENMELİ”

Her ASD hastasının aynı şekilde tedavi edilmediğine dikkat çeken Qandıl, hastanın yaşı, açıklığın tipi ve boyutu, kalbin sağ tarafındaki etkilenme ve diğer kalp bulgularının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Qandıl, cerrahi tedavinin uygun olduğu hastalarda minimal invaziv yöntemin güvenli ve etkili bir seçenek olabileceğini ifade ederek, önemli olanın hastaya en uygun ve en güvenli tedavi yönteminin belirlenmesi olduğunu söyledi.

AMELİYATTAN 5 GÜN SONRA “ÇOK İYİYİM” DEDİ

Ameliyatın ardından yaşadığı süreci anlatan Pembe Ata ise küçük kesi yöntemiyle ameliyat olacağını öğrendiğinde sevindiğini söyledi. Ameliyat öncesinde operasyonun nasıl sonuçlanacağı ve açık mı yoksa kapalı mı yapılacağı konusunda endişe yaşadığını belirten Ata, ameliyatından 5 gün sonra kendisini çok iyi hissettiğini ifade etti. Ata, “Büyük yara olmayacağı için, küçük kesiyle daha iyi sonuç alacağım için sevindim. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Doktoruma ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok iyi ilgilendiler. Doktorum ve ekibinin cesaretiyle ben de cesaretlendim ve kendimi daha iyi toparladım. Çok şükür iyiyim” dedi. Benzer bir ameliyat olması gereken hastalara da seslenen Ata, teşhis konulmasının ardından korkmadan gerekli tedavi sürecine başlamalarını tavsiye etti. (SELİME AYDEMİR / ŞERİFE NUR KÖSE)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.