Takip Et
  • 30 Haziran 2023, Cuma

AYDIN'DAKİ ŞEHİTLİKLER 3

ATÇA ÇOMAKLI ŞEHİTLER ABİDESİ

Aydın’ın Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesi Çomaklı Ovası Mevkii’nde bulunmaktadır. 20.02.1946’da Abbas Bey’in kardeşi Hüseyin Bey tarafından 15 şehit için yapılmıştır. Atça’da 15 kişi, düşman askerleri tarafından 24 Nisan 1921’de gece yarısı evlerinden alınmış ve Bayramyeri Camisi önüne getirilmişlerdir. Buradan da Çomaklı Ovası Mevkii’nde satır ve süngülerle katledilmişlerdir. Yalnızca üç kişinin kurtulabildiği bu katliamda, diğerleri şehit olmuştur.

Beş basamaklı piramit şeklindeki anıtta bulunan kitabede ‘Ey Türk Genci! Şu kabirde yatan 24 Nisan 1921 tarihinde Atça ovasında Yunanlılar tarafından baltalarla parçalanarak şehit edilen suçsuz kardeşlerimiz vardır.’ ifadelerine yer verilmiştir. Abide’nin 1946 yılında restorasyonu, 2005 yılında ise son düzenlemesi yapılmıştır.

ALİ ONBAŞI ERTEKİN ABİDESİ

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinin Atça Mahallesi Hancıoğlu Mevkii yakınlarında bulunmaktadır. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen abide 05 Eylül 1922’de Yunan güçlerinin şehit ettiği Bozdoğan’ın Haydereli Ali Onbaşı Ertekin adına inşa edilmiştir.

YOZGATLI HASAN ABİDESİ

Aydın’ın Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesi Çakır Mahmut Mevkii’nde bulunmaktadır. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen abidenin, 05 Eylül 1922 tarihinde Yunan askerlerince şehit edilen Yozgatlı Hasan adına inşa edildiği bilinmektedir. Altı basamaklı ve piramit yapısındaki anıtın üzerinde taş bir kitabe yer almaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.