Takip Et
  • 20 Ocak 2024, Cumartesi

İZMİR'DEKİ MÜZELER 11

İZMİR RADYO VE DEMOKRASİ MÜZESİ

İzmir’in Konak ilçesi Altınordu Mahallesi’nde yer alır. Müzenin kurulduğu iki katlı binayı sanayici iş insanı Fahrettin Selçik, Konak Belediyesi’ne bağışlamıştır. İki yıllık hazırlık çalışmaları sonrası müze, Aralık 2013’te ziyarete açılmıştır. Müzede 20. yüzyıla ait çeşitli radyo, pikap, walkman, kasetçalar ve plakların yanı sıra çok sayıda interaktif eser de bulunmaktadır. Bu interaktif galeri panoları, döneme ait görseller ve olayları anlatan bilgi notları ile ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, dönemlere ait radyolarda Atatürk’ün 10. Yıl Nutku, Adnan Menderes’in Yassıada’daki konuşması, Kıbrıs Barış Harekâtı, 1980 darbesine de tanıklık etmek mümkün.

İGC BASIN MÜZESİ

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane Semti Etiler Mahallesi’nde yer alan Aziz Vukolos Kilisesi’nin bahçesinde bulunmaktadır.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından 2012’de ziyarete açılan müzede, İzmir başta olmak üzere bölge ve ülke basınında kullanılmış teknik araç gereçlere yer veriliyor. Müzede çevirmeli telefon, daktilo, gazete baskı makinesi, siyah-beyaz fotoğraf ve video kayıt cihazları, hatta tüplü televizyona rastlamak mümkün.

Ayrıca, müzede Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Hrant Dink ve Ahmet Taner Kışlalı gibi basın şehitlerinin kişisel eşyalarına yer verilen bir anı odası da bulunuyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.