Takip Et
  • 16 Eylül 2023, Cumartesi

İnceğiz Kanyonu

Aydın, Denizli ve Muğla illerinin kesişim noktasında bulunmaktadır. Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alan Kemer Barajı’nı besleyen, Büyük Menderes Nehri’nin bir kolu olan Akçay’ın yıllar boyunca aşındırmasıyla oluşmuştur. Kanyon, bölgede ‘’Arapapıştı’’ adıyla da bilinir.

Rivayete göre; Afrodisias ve çevresini istilaya gelen Araplar, bu kanyona gelince karşıya geçemezler. Bu nedenle Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamındaki Arapapıştı adı, halk tarafından aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

*

Kanyonda merdiven, kemer, gizli manastır, mağaralar, kaya mezarları, köprü ve gavur evi yer almaktadır. Körteke Kalesi de yine kanyon çevresindeki yapılardandır. Kalenin yamacında yer alan kaya mezarının Persler tarafından inşa edilen 2500 yıllık bir yapı olduğu düşünülmektedir.

Kemer Barajı’nı besleyen Akçay’ın yıllar boyunca aşındırmasıyla oluşan kanyon, geçmişte insanlara dini hayatlarını sürdürme veya saklanma imkânı sunmuş. Kanyonda mağaralar, gizli manastır ve Körteke Kalesi yer alır. Yamacındaki kaya mezarının yaklaşık 2500 yaşında ve Pers yapımı olduğu tahmin edilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.