Takip Et
  • 24 Aralık 2023, Pazar

İZMİR TARİHİ ASANSÖR

İzmir’in Konak ilçesi Turgutreis Mahallesi’nde yer alan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihat Bey Caddesi’nin birbirine bağlayan yapıdır. Bu caddeler arasında 50 metre yükselti farkı bulunmaktadır ve birinden diğerine 155 basamak çıkılarak ulaşılmaktadır. Asansör, bu caddeler arası ulaşımı kolaylaştırmak için 1907 yılında Musevi hayırsever iş adamı Nesim Levi Bayraklıoğlu, (1849-1926) tarafından yaptırılmıştır. Öncesinde ise iki cadde arasında ulaşım için Müslümanlar Karataş Merdivenleri’ni Yahudiler ise Devidas Merdivenleri’ni kullanıyordu. Devidasların da yakını olan Levi, Avrupa’da gördüğü binalara benzeyen bu yapı için, Marsilya’dan tuğlalar getirtmiş.

Bina, 1942’de Şerif Remzi Reyent’e satılmış, ilerleyen yıllarda Reyent ve Belediye arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle kapatılmıştır. 1973’te Reyent’in vefatı sonrası yeğeni Ayla Ökmen, asansörü İzmir Belediyesi’ne bağışlamıştır. 1985’te restorasyon başlatılmış, su ile çalışan asansör, elektrikler çalışır hale getirilerek 1993’te tekrar hizmete açılmıştır.

Asansör Çıkmazı ya da Dario Moreno olarak bilinen ve iki tarafı sakız evlerden oluşan sokağın sonunda ulaşılan Tarihi Asansör, günümüzde turistik bir yer olarak bilinmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.