Takip Et
  • 13 Mayıs 2023, Cumartesi

AYDIN’DAKİ ANTİK KENTLER 12- MİLET

Bilim, sanat ve felsefenin başkenti

Milet Antik Kenti, Söke’nin Balat Mahallesi yakınlarında yer almaktadır. 1955’teki 6.8’lik depremde yüzlerce evin yıkıldığı Balat, sonrasında günümüzdeki yerine taşınmıştır. Antik dönemde düşünce okulu, liman ve ticaret kenti olarak ön plana çıkan Milet, aynı zamanda Anadolu’nun ilk planlı kentidir. Balat adı, Milet’in geç antik dönem ismi olan Palatia’dan gelmektedir. Miletos adının ise Apollo ile Minos’un çocuklarının birinin adı olduğu söylenmektedir.

*

Kentte bulunan önemli yapılardan bazıları Tiyatro, Bouleuterion, Bizans Kalesi, Aslanlı Liman, Agora, Stadyum ve Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırılan Faustina Hamamı’dır. Bölgede bulunan Aziz Michael Kilisesi ve İlyas Bey Cami ise yakın dönem mimari eserlerdendir.

*

Uygarlığın, kültürün, sanatın, bilimin başkenti olarak adlandırılan Milet, 3 bin 500 yıllık geçmişiyle insanlık tarihine tanıklık eden kentlerdendir. İyonya’nın en büyük kenti olan Milet, Antik Yunan filozofları Thales, Anaksimenes ve Anaksimandros ile özgür düşüncenin başkenti olarak da bilinmektedir.

*

Kentteki dini merkez Delphion, Apollo için yapılmış bir tapınaktır. Delphis, Apollon’a adanmış bir hayvan kabul edilmekte, Apollo’nun denizcilerin ve gemicilerin koruyucusu olduğuna inanılmaktadır.

*

Milet’te bilimsel kazı çalışmaları, 19. yüzyılın sonlarında T. Wiegand tarafından başlatıldı. Bu kazılarda çıkarılan bazı heykeller ve mimari parçalar Berlin Müzeleri’nde, buluntuların büyük bir kısmı da İstanbul ve İzmir Arkeoloji Müzelerinde sergilenmektedir. Berlin Pergamon Müzesin’nde bulunan en ünlü yapı Milet Agora Kapısı’dır. 1955-1957 yılları arasında Prof. C. Weickert, daha sonra Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. W. Müller bölgede kazı çalışmalarına devam etmiştir. Şimdiki kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. Von Graeve tarafından sürdürülmektedir. Bu çalışmalar ile çıkarılan eserler ise Milet Müzesi’nde sergilenmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.