Takip Et
  • 10 Haziran 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ MÜZELER 5- KARACASU VE NAZİLLİ ETNOGRAFYA MÜZELERİ

Karacasu Etnografya Müzesi, Karacasu’da Yaylalı Mahallesi Tavas Yolu üzerinde yer almaktadır. Mülkiyeti Karacasu Belediyesi’ne ait olan binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi üzerine Aphrodisias Müze Müdürlüğü’ne bağlı olarak 2007’de açılmıştır.

Müzede Karacasu ve çevresinin yakın geçmişi ve sosyokültürel yapısını yansıtan etnografik eserlerin yanı sıra yörenin geleneksel zanaatları hakkında eserler de mevcuttur.

Seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları da müzede sergilenen eserlerdendir.

*

Nazilli İstasyon Meydanı'nda, gar karşısında bulunan Nazilli Etnografya Müzesi, 1930’da Demirci Mehmet Efe tarafından inşa ettirilmiş ve bir süre karakol ve konut olarak da kullanılmıştır. 1952’ye gelindiğinde Ankara Palas adıyla otel olarak hizmet vermeye başlayan bina, Yusuf Atılgan’ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli filminin burada çekilmesi sonrası adını duyurmuştur. Restorasyon sonrası 2010’da Etnografya Müzesi halini almıştır.

Etnografik eserlerin sergilendiği müzede Millî Mücadele Dönemi’ne ve Sümer Basma Fabrikası’na ait ögelerin yanı sıra efe kıyafetleri, silahlar, yer sofrası, divan, çeyiz sandığı ve gaz lambaları, dikiş makineleri, araç-gereçler, desen çalışmaları da bulunmaktadır.

Nazilli halkının bağışladığı mutfak ve ev gereçleri, eski radyo ve telefonların da bulunduğu müzede Sümer Basma Fabrikası’nın ilk ve son ürettiği basmalar da sergilenmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.