Takip Et

AYDIN'DAKİ KALELER 7- KADIKALESİ

Kadıkalesi, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, ilçe merkezinin sekiz kilometre güneyinde bulunmaktadır. Anaia Höyüğü olarak da bilinen bölge, Prehistorik dönemden Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Akdeniz ticareti için önemli bir noktada bulunan Kadıkalesi, Antik Çağ’ın sahil yerleşimlerinde Ania Limanı’na hakim olmasının yanı sıra Samos Boğazı’nı da denetleyecek bir konumdadır.

2001’den bu yana Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden araştırmacı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ve ekibi kazı çalışmalarını yürütmektedir. Kazılar sayesinde ulaşılan çanak-çömlek buluntuları bölgedeki ilk yerleşimin 6000 yıl önceye gittiğini gösterir. 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kaledeki kazı çalışmaları sonucunda ise bir kilise-manastır yapısına da ulaşılmıştır. Bu yapı bölgede Bizans dönemi yerleşimlerini kanıtlar niteliktedir.

2002 yılındaki kazılarda bronz bir Hitit heykelciğine ulaşılmıştır. Anaia’nın MÖ 2000’li yıllarda Hitit Uygarlığı ile etkileşim halinde olduğunu gösteren bu buluntuya ek olarak protogeometrik çömleklerin çokluğu sebebiyle Hellenistik dönemde de bölgede bir yaşam olduğu anlaşılmıştır.

1300’lü yıllarda Bizans ve Cenevizliler arasındaki bir imtiyaz antlaşmasında da sözü geçen Anaia Limanı, Ortaçağ’da Akdeniz ticaretinin önemli noktalarındandır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.