Takip Et

İZMİR'DEKİ MÜZELER 8- ÜMRAN BARADAN OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

İzmir’in Konak ilçesi Halil Rıfat Paşa Caddesi’nde yer alır. Müzenin temelleri 2004’te İzmirli seramik sanatçısı ve ressam Ümran Baradan tarafından atılmıştır. Baradan, dünyanın çeşitli yerlerinden getirdiği oyuncaklar ile bir koleksiyon oluşturmuştur. Ümran Baradan tarafından Konak Belediyesi’ne bağışlanmış, ilerleyen yıllarda Sunay Akın’ın da danışmanlığı ve desteğiyle müze koleksiyonu daha da zenginleşmiştir. 17 Ocak 2010’da Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi olarak açılmıştır. Binanın tasarımı, aynı zamanda İBB Şehir Tiyatroları Baş Direktörü de olan Ayhan Doğan tarafından yapılmıştır. İki kattan oluşan müzenin duvarlarında rölyef çalışmaları ile bahçesinde oyun oynayan çocuk heykelleri bulunmaktadır. İlk kat sergi alanı, ikinci kat ise etkinlik salonu olarak tasarlanmıştır.

Müzede, 19. yüzyıldan kalma oyuncakların yanı sıra Baradan’ın özel koleksiyonu, Micky Mouse, gerçek saçlı bebekler, bebek evleri ve masal kahramanları dahil binin üzerinde oyuncak bulunmaktadır.

Türkiye’deki ilk oyuncak müzesi Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi’dir. İstanbul’da Sunay Akın tarafından açılan müzenin ardından İzmir’deki bu müze ilkler arasında sayılabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.