Takip Et
  • 7 Ekim 2023, Cumartesi

İZMİR’DEKİ ANTİK KENTLER 2- ARTEMİS TAPINAĞI

Artemis Tapınağı, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Efes Antik Kenti’nin iki kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Mısır Piramitleri, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Rodos Heykeli ve İskenderiye Feneri ile Antik Dünya’nın 7 Harikasından biri kabul edilir. Bazı kaynaklarda Diana adıyla da geçmektedir.

Lidya Kralı Kroisos tarafından yaptırılmıştır ve inşasının yüzyıldan fazla sürdüğü bilinmektedir. Efsaneye göre; MÖ 356’da adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostrastos tarafından tümüyle yakılmıştır. Mimar Paionios, Demetrios ve Kheirokrates tarafından mermer kullanılarak yeniden inşa edilmiştir. 115 metre uzunluğu ve 55 metre eni ile dönemin en büyük Helenistik yapısı olmuştur. Artemis Heykeli, İzmir Selçuk Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

1869’da İngiliz demiryolu mühendisi olan J.T. Wood tarafından bulunmuş ve kazılar sonucu ulaşılan heykeller ve sütun başlıkları British Museum’a taşınmıştır. 20. Yüzyılın başlarında British Museum adına D.G. Hogarth, 1965’ten sonra ise A. Bammer başkanlığındaki Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Heyeti tapınakta kazı çalışmaları yürütmüştür. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.