Takip Et

İZMİR'DEKİ MÜZELER 12- EGE ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDEKİ MÜZELER

ETNOGRAFYA MÜZESİ

Türkiye’de bir yükseköğrenim kurumu çatısı altında açılan ilk müzedir.

Ege Üniversitesi Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi olarak 2010’da açılmıştır. Daha sonra Kültür Bakanlığı’nın oluruyla özel müze statüsü kazanmış ve Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi olarak devam etmiştir. Anadolu ve Balkan coğrafyasına ait kültür ve geleneklerin tanıtılması için açılan müze, yerel kıyafet ve aksesuarlar başta olmak üzere yüzlerce esere ev sahipliği yapmaktadır.

 

KAĞIT VE KİTAP SANATLARI MÜZESİ

1970’te kamulaştırılan yapı, Ege Üniversitesi tarafından uzun süre lojman, arşiv, yüksekokul olarak kullanılmış ve 2012’de yenilenerek Kağıt Müzesi’ne tahsis edilmiştir. 2013’te özel müze statüsü alan yapı, kağıt ve kitabın kültür tarihindeki yerini anlatmak ve her yaştan öğrenciye kitabı sevdirmek amacıyla kurulmuştur. Müzede papirüs ve parşömen örneklerinden günümüz kağıt üretimi, baskı teknikleri ile kitap sanatlarına kadar kağıdın her dönemine tanıklık edilebilir.

 

NİYAZİ LODOS BÖCEK ENTOMOLOJİ MÜZESİ

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 1998’de kurulmuştur. Adını Bitki Sağlığı Bölümü’nün kurucusu Prof. Dr. Niyazi Lodos’tan alır. Türkiye’nin böcek envanterini tanıtmak ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla açılan müze, binlerce böcek türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca, tüm dünyadaki böcek koleksiyonlarının kısaltılmış isimlerini resmileştiren Bishop Museum ABD tarafından LEMT (Lodos Entomoloji Müzesi Türkiye) olarak tescillenmiştir.

 

Botanik Bahçesi- Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi

1997’de üniversite çatısı altında kurulmuştur. Türkiye’nin bitki örtüsü hakkında araştırmalar yürütmek, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bitkileri muhafaza etmek ve bunları halka tanıtmak için kurulan müzede bitki satış bölümünün yanı sıra havuz, koruma bahçesi ve herbaryum da yer alır.

 

Tabiat Tarihi Müzesi- Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi

1973’te doğaya dair nesnelerin korunması ve bu alanda bilimsel araştırmalar yürütülmesi için kurulmuştur. Fosil örnekleri başta olmak üzere çeşitli buluntuların yer aldığı müzede bulunan ve mineral ve kayaç galerisi en dikkate değer bölümlerden biridir. Bir Tyrex heykelinin de ziyaretçileri karşıladığı müzede Manisa Kula’da yer alan yapay volkanik yapılar ile yine bu bölgelerden getirilmiş fosiller, müzenin önemli parçalarındandır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.