Takip Et
  • 10 Aralık 2023, Pazar

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 15- LEBEDOS ANTİK KENTİ

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Ürkmez Mahallesi’nde, Kısık Yarımadası olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. On İki İyon kentinden biri olan Lebedos, MÖ 700’lü yıllarda Atina Kralı Kodros’un oğlu Andropompus tarafından kurulmuştur.

Komşusu Myus gibi diğer İyon kentlerine kıyasla sönük kalan bir bölge olmuştur. Şehirde yaşayan ünlü bir filozof, şair veya bilim insanı ismi duyulmamış, kent adına sikke basılmamıştır. Anakara ile bağlantısı diğer şehirler tarafından engellenene ve iyi bir limanı da olmaması nedeniyle deniz ticaretinde yeterince gelişemeyen bir kent olan Lebedos’u diğer şehirlerden ayıran yönü dönemin en iyi kaplıcalarına sahip olmasıdır.

Kral Antigonos’un Teos’a bağlamayı düşündüğü şehrin halkı, İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından Ephesos’a sürülmüştür. Horatius, Lebedos’u ‘terkedilmiş köy’ olarak tanımlar.

Şehirde yalnızca yüzey araştırmaları yapılmıştır. Bu araştırmalarda sur duvarları, gymnasium, tapınak terası, konut kalıntılarının yanı sıra çok sayıda çanak çömlek gibi mutfak eşyalarına ulaşılmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.