Takip Et
  • 9 Aralık 2023, Cumartesi

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 14- LARİSSA ANTİK KENTİ

İzmir’in Menemen ilçesinin kuzeyindeki Buruncuk Mahallesi’nde, Gediz Nehri yakınlarında yer alan bir Batı Anadolu yerleşkesidir. MÖ 3000’li yıllarda Pelasgoslar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. ‘Larissa’ adı, Pelasgoslar’ın yanı sıran Lidyalılar gibi bazı Anadolu halklarının dilinde de ‘kale’, ‘duvar’, ‘müstahkem mevki’ anlamlarına gelir ve Anadolu’da aynı adla anılan başka yerler de bulunmaktadır.

Cilalı Taş Devri sonrasında Hellenistik Dönem, Lidya ve Pers egemenliğinde şehir varlığını sürdürmüştür. Peleponnessos Savaşları sırasında yıkılan kent, daha sonra tekrar kurulmuşsa da MÖ 300’lerde Galatlar tarafından yine yağmalanmıştır.

Bölgede ilk arkeolojik çalışmalar 20. yüzyılın başlarında İsveç-Alman ortak heyetinin koordinesinde İsveçli arkeologlar tarafından başlatılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda bir tapınak, saray kalıntıları ve akropolisi çevreleyen sur parçalarının yanı sıra toprak kaplama ve seramiklere de ulaşılmıştır.

Bu eserlerden toprak yapıtlar Stockholm Müzesi’nde, Arkaik buluntular İzmir Müzesi’nde, pişmiş toprak ve seramik parçalar ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.