Takip Et

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 3- BERGAMA ASKLEPİON

‘’Ölümün Giremediği Yer’’

İzmir’in Bergama ilçesinde, Geyikli Dağı’nın yamacında bir vadide yer almaktadır. Sağlık Tanrısı Asklepios’a adanmış bir şifa merkezidir. MÖ 4. yüzyılda yapılmıştır. Günümüze ulaşan kalıntılar, İmparator Hadrianus dönemine aittir. Kullanılan tedavi yöntemleriyle Antik Dönem’de Batı Anadolu’nun en önemli sağlık merkezlerindendir.

Efsaneye göre; Pergamon Antik Kenti’nin yöneticisi Arkhias, Yunanistan’da yaralanır ve Epidauros Asklepion’unda tedavi görür. Buradaki tedavi ile sağlığına kavuşan Arkhias, Sağlık Tanrısı Asklepios’a şükranlarını sunmak için Bergama’da da bir Asklepion yapılmasını öncülük eder.

Roma Dönemi’nde ‘’Via Tecta’’ adında ve yaklaşık bir kilometre uzunluğunda bir ‘’Kutsal Yol’’ ile Pergamon’a bağlanmaktadır. ‘’Viran Kapı’’ denen bir kemerli kapıda hastalar muayene edildikten sonra kendilerini olumsuz hava koşullarından koruyan bu yol ile şifa merkezine varmaktadır. Bir rivayete göre; kapıda ‘’Asklepieion’a Ölüm Girmesi Yasaktır” yazmaktadır ve bu nedenle ölümcül hastalar ile hamileler içeri alınmamıştır.

Kutsal Alan’da bulunan avlu, galeriler ile çevrelenmiştir. Galeriler, kutsal alandan üç basamak yukarıda yer almaktadır ve kazı çalışmalarıyla ulaşılan Kuzey Galerisi, toprak zemine sahiptir. Kuzey Galeri’de ayrıca 3500 kişilik bir tiyatro da bulunur.

Şifa Merkezi’nde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri ise şu şekildedir: Telkinle tedavi, sıcak, çamur banyoları, şifalı ot ile tedavi, diyet kürü, bitkisel yağ ve merhem ile masaj, müzik tedavisi, cerrahi müdahaleler 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.