Takip Et

AYDIN'DAKİ KALELER 1- ARPAZ KALESİ

Nazilli’nin 13 km güneyinde, bir Karia şehri olan Harpasa’nın eteklerindeki Esenköy Mahallesi’nde bulunmaktadır. Akçay’a kadar uzanan arazinin sahibi olan Arpaz Beyleri tarafından 19. yüzyılda inşa ettirildiği bilinmektedir. Bölgede 17. Ve 18. Yüzyıllara ait Osmanlı Dönemi kalıntıları da bulunduğundan kalenin erken dönemde inşa edildiği ve daha sonda yenilendiği de düşünülmektedir. Arpaz Beyleri için inşa edilen yapıda güvenlik kulesi, ambar, ahırlar ve müştemilat, misafirhane, hamam, ahırı ile bahçesinde taş değirmen, süs havuzu ve çeşme de bulunuyor.

Konağın yanında ise dört katlı, ince taş işçiliği ile yapılmış bir kule bulunmaktadır. Kule, konağı saldırılardan korumak için düzenlenmiştir ve altında sığınak da bulunmaktadır.

Atçalı Kel Mehmet Efe isyanını bastıramayan bölgenin ayanı ve konağın da sahibi olan Arpazlı Hacı Hasan Bey Rodos’a sürülmüş, isyanın bastırılması sonucu geri dönerken oradan getirdiği Rodoslu ustalara Arpaz Kulesi’ni inşa ettirmiştir. 1911’ gelindiğinde bu kez Arpazlı Osman Ağa, sel sonucu yıkılan Menderes Köprüsü’nü tamir ettirmeyince halk tarafından Çakırcalı Mehmet Efe’ye şikayet edilmiştir. Çakırcalı Efe; konağı basıp ateşe vermiştir, İzmir’in Konakları olarak bilinen türküde geçen: “yakarız konakları” dizesinde adı geçen konağın Arpaz Konağı olduğu bilinmektedir.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında, Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2023 yılı yatırım planına alındığı ve ihale sürecinin ardından restore edileceği açıklanmıştı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.